frontale alopecia

Frontale alopecia: nuttige informatie voor mannen en vrouwen

Kaalheid (alopecia) is voor veel mensen die eronder lijden een ongewenste ervaring. Het haar begint meestal uit te vallen aan de voorzijde van de hoofdhuid. Dit is onaangenaam omdat het moeilijk te verbergen is voor de mensen om je heen. Er bestaan behandelingen voor maar deze zijn oncomfortabel en duur.

De wetenschap onderzoekt sinds jaar en dag waarom mensen haar hebben, hoe haarontwikkeling zich voltrekt en waarom sommige mensen (eerder) kaal worden en anderen minder snel of helemaal niet en hoe deze kaalheid zijn aanvang neemt en dan verder evolueert, en waar hij eventueel stopt.

Haaruitval is meestal erfelijk maar kan ook een resultaat zijn van gezondheidsproblemen en combinaties tussen de twee.

De vele vormen van haaruitval worden geklasseerd volgens de verschillende aspecten van de problematiek: erfelijk / niet erfelijk, mannen / vrouwen, patroon / locatie van haaruitval, enz.

Oorzaken van alopecia

De oorzaken van alopecia (kaalheid) zijn divers en als je het hebt is het niet altijd eenvoudig om de oorzaak te achterhalen.

Androgenetische alopecia

Genetica speelt een grote rol bij haarverlies. Haarverlies dat een genetische oorzaak heeft wordt androgenetische alopecia genoemd. In dit geval erft een persoon de aanleg voor haarzakjes om gevoeliger te zijn voor de effecten van bepaalde hormonen, wat leidt tot haarverdunning en uiteindelijk haaruitval.

Hormonen

Androgenen zijn mannelijke geslachtshormonen, met testosteron als de meest bekende. Zowel mannen als vrouwen hebben deze hormonen, maar elk in andere hoeveelheden. Bij mensen die genetische aanleg hebben voor haarverlies zorgt het hormoon dihydrotestosteron (DHT) ervoor dat haarzakjes krimpen waardoor hun vermogen om nieuw haar te doen groeien afneemt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot haarverdunning en uiteindelijk kaalheid. Deze begint meestal frontaal.

Tractie alopecia

Dit type haarverlies treedt op wanneer het haar wordt blootgesteld aan voortdurende spanning of fysiek trekken aan het haar. Kapsels zoals strakke paardenstaarten, vlechten of extensions kunnen tractie alopecia veroorzaken. De constante spanning beschadigt de haarzakjes, wat leidt tot haarverlies, vooral in het frontale gebied.

Auto-immuunziekten als oorzaak

Bepaalde auto-immuunziekten, zoals alopecia areata (eveneens geklasseerd als een type van haaruitval) of lupus, kunnen haarverlies veroorzaken. In deze gevallen valt het immuunsysteem foutief de eigen haarzakjes aan, waardoor ze stoppen met het produceren van haar. Het haarverlies is meestal onregelmatig en kan eender welk gebied van de hoofdhuid aantasten, inclusief het frontale gebied. Hoewel de exacte oorzaak van deze auto-immuunziekten nog niet volledig wordt begrepen, wordt aangenomen dat ze worden beïnvloed door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Malnutritie

Onvoldoende voedingsinname kan leiden tot het uitvallen van haar in het voorste en andere delen van de hoofdhuid. Een tekort aan cruciale voedingsstoffen, zoals ijzer, zink, vitamine D en B-vitamines, kan een rol spelen bij haarverdunning. Een goed uitgebalanceerd dieet is essentieel voor het behoud van een gezonde haargroei.

Stress

Fysieke of emotionele stress kan tijdelijk haarverlies veroorzaken, bekend als telogeen effluvium. Stressvolle gebeurtenissen kunnen leiden tot een hoger percentage haarzakjes die de rustfase van de haargroeicyclus ingaan. Hierdoor zullen de aangetaste haren uiteindelijk uitvallen, wat mogelijk het eerste opvalt in het frontale gebied.

Medicijnen en behandelingen

Bepaalde medicijnen en behandelingen kunnen haarverdunning als bijwerking hebben: behandelingen voor hoge bloeddruk, stemmingsverbeterende medicijnen en kankertherapieën zoals chemotherapie. Als je denkt dat je medicatie bijdraagt tot haaruitval is het cruciaal om te overleggen met je medische professional voordat je je behandelplan wijzigt.

Medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), kunnen leiden tot haarverlies in het frontale gebied. De haargroei kan dan verbeterd worden door de onderliggende aandoening te behandelen.

Veroudering

Naarmate de jaren in een leven vorderen, is het normaal dat het haar fijner en delicater wordt. Hormonale schommelingen en verminderde haarzakjeconcentratie spelen allen een rol in leeftijdsgebonden haarverdunning. Hoewel het een standaard aspect van veroudering is, kunnen specifieke therapieën en leefstijlaanpassingen toch nog helpen om haarverlies te vertragen en de gezondheid van het haar te bevorderen.

Frontale fibroserende alopecia

In het geval van haaruitval in het frontale gebied, is er vaak sprake van frontale fibroserende alopecia.

Frontale fibroserende alopecia (FFA) is een vorm van littekenvormende haaruitval die voornamelijk de voorste haarlijn en wenkbrauwen aantast. Het is een relatief zeldzame aandoening en hoewel het zowel mannen als vrouwen kan treffen komt het vaker voor bij postmenopauzale vrouwen. De exacte oorzaak van FFA is onbekend, maar men denkt dat het een combinatie van genetische, hormonale en omgevingsfactoren omvat.

De belangrijkste kenmerken van frontale fibroserende alopecia:

 • Terugtrekkende haarlijn

FFA wordt gekenmerkt door een symmetrische, progressieve vermindering van de frontale haarlijn.

 • Littekens

Wanneer de haarzakjes in de aangetaste gebieden worden vernietigd, worden ze vervangen door littekenweefsel. De hoofdhuid in de getroffen gebieden kan er glad, glanzend en bleek uitzien als gevolg van littekens.

 • Verlies van wenkbrauwen

FFA kan leiden tot verlies van wenkbrauwen (gedeeltelijk of volledig in ernstige vormen van de ziekte).

 • Roodheid en ontsteking

Sommige mensen met FFA kunnen roodheid, ontsteking en jeuk rond de aangetaste haarzakjes ervaren. Symptomen zijn zeer individueel en kunnen variëren van mild tot ernstig.

 • Andere getroffen gebieden

Er kunnen gevallen zijn waarbij de ziekte gepaard gaat met haarverlies niet alleen op het hoofd, maar ook op de armen, benen of andere delen van het lichaam.

Indien je vermoedt dat je lijdt aan Frontale fibroserende alopecia, raadpleeg dan een dermatoloog. Hij of zij zal een grondig onderzoek uitvoeren met behulp van speciale vergrootglasapparaten. Indien nodig wordt er een huidbiopsie uitgevoerd.

Frontale fibroserende alopecia

Hoe verschilt frontale fibroserende alopecia van gewone frontale alopecia?

Frontale fibroserende alopecia (FFA) en gewone frontale alopecia zijn twee verschillende aandoeningen die haarverlies in het frontale gebied van de hoofdhuid met zich meebrengen. Hetgene wat ze gemeen hebben, is de plaats waar de haardichtheid afneemt. Echter, op het eerste gezicht, kan het voor iemand die geen gespecialiseerde kennis heeft moeilijk zijn om deze 2 ziektebeelden van elkaar te onderscheiden.

Hieronder geven we je een overzicht van de meest duidelijke verschillen.

Frontale fibroserende alopecia Gewone frontale alopecia
Oorzaken

 

Een vorm van littekenvormende haaruitval die optreedt als gevolg van de vernietiging van haarzakjes, wat leidt tot de vorming van littekenweefsel. De exacte oorzaak van FFA is onbekend, maar men denkt dat het een combinatie van genetische, hormonale en omgevingsfactoren omvat. Kan veroorzaakt worden door diverse factoren:

 

 • androgene alopecia (erfelijk haarverlies);
 • tractie-alopecie;
 • auto-immuunziekten zoals alopecia areata;
 • voedingstekorten;
 • stress;
 • medicijnen.

 

Patronen van haarverlies

 

FFA wordt gekenmerkt door een symmetrische, progressieve terugtrekking van de frontale haarlijn en treft vaak de wenkbrauwen. Het haarverlies bij FFA is permanent vanwege de vorming van littekenweefsel.

 

Kan zich in verschillende patronen voordoen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

 • terugwijkende haarlijn;
 • kale plekken;
 • diffuse uitdunning in het frontale gebied van de hoofdhuid.
 • tijdelijk;
 • omkeerbaar;
 • permanent.
Behandeling

 

De behandeling van frontale fibroserende alopecia (FFA) is gericht op het vertragen van de progressie van haarverlies, aangezien het littekenvormende karakter van de aandoening het herstel van de haargroei moeilijk maakt. De toegepaste behandelingsmethode voor gewone frontale alopecia wordt bepaald door de aard van de oorzaak.

 

Dat kan om reguliere geneeskunde gaan maar ook om vormen van natuurgeneeskunde.

 

Onder de titel “Behandeling van frontale alopecia”, een stukje verderop in dit artikel, vindt u meer informatie over mogelijke behandelingsmethoden.

De ervaringen van mannen die zich geconfronteerd weten met frontale alopecia

Je kan de ervaringen van mannen met frontale alopecia lezen op het internet. Deze variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, ernst en persoonlijke voorkeur. Desondanks kan men gemeenschappelijke lijnen ontdekken.

 • Emotionele impact

Veel mannen ervaren gevoelens van schaamte, over-zelfbewustzijn en / of frustratie, over hun veranderende uiterlijk. De haarlijn en het voorste gedeelte zijn vaak zichtbaarder dan andere delen van de hoofdhuid, waardoor het haarverlies opvalt.

 • Omgaan met haarverlies

Mannen met frontale alopecia proberen vaak verschillende manieren uit om met hun haarverlies om te gaan. Bijvoorbeeld het laten knippen van kapsels die de terugwijkende haarlijn bedekken, het dragen van hoeden of haarstukken, of het volledig scheren van het hoofd.

 • Behandeling zoeken

Mannen die frontale alopecia meemaken, kunnen verschillende behandelingsmogelijkheden onderzoeken om haarverlies te vertragen of om te keren. Veel voorkomende behandelingen zijn onder andere vrij verkrijgbare producten zoals minoxidil, op voorschrift verkrijgbare medicijnen zoals finasteride (enkel voor mannen) of meer invasieve behandelingen zoals haartransplantatie.

 • Supportgroepen en online gemeenschappen

Veel mannen met frontale alopecia vinden troost en steun in online forums, social mediaplatformen en blogs. Plaatsen waar ze hun ervaringen kunnen delen, informatie over behandelingen kunnen uitwisselen en aanmoediging kunnen krijgen van anderen die in hetzelfde schuitje zitten.

 • Acceptatie en persoonlijke groei

Sommige mannen accepteren hun haarverlies en omarmen hun nieuwe uiterlijk, waarbij ze zich richten op andere aspecten van hun leven en persoonlijke groei. Ze vinden vertrouwen in hun nieuwe look of ze kiezen ervoor zich te concentreren op het verbeteren van hun algehele gezondheid en welzijn.

Frontale fibroserende alopecia ervaringen

Op welke wijze beïnvloedt erfelijkheid frontale alopecia?

Erfelijkheid is de meest voorkomende oorzaak van frontaal haarverlies. Daardoor raadplegen veel mensen geen arts wanneer zij de ontwikkeling van kaalheid ervaren. Dit is een vergissing.

Onderzoek, vooraleer je je neerlegt bij je haarverlies, of er echt geen behandeling mogelijk is.

Androgenetische alopecia (erfelijke kaalheid) wordt veroorzaakt door een genetische aanleg voor de gevoeligheid van haarzakjes voor dihydrotestosteron (DHT), een bijproduct van het testosteron hormoon.

Mensen met een familiegeschiedenis van androgenetische alopecia zijn vatbaarder voor haarverlies, inclusief frontale alopecia. De aandoening kan zowel aan moeders- als aan vaderskant worden geërfd.

Bij mannen uit androgenetische alopecia zich in de eerste plaats met een dunner wordende haarlijn en uitdunning op de kruin in plaats van de frontale hoofdhuid. Er kan eveneens sprake zijn van frontale alopecia, maar niet noodzakelijk.

Wanneer frontaal haarverlies veroorzaakt wordt door tractie-alopecia of auto-immuunziekten zoals alopecia areata, kan dat indirect ook een genetische oorzaak hebben.

Naast genetische aanleg kunnen andere factoren zoals levensstijl, stress en algemene gezondheid eveneens een grote rol spelen. Het is belangrijk te beseffen dat als je ouders problemen hadden met hun haar, dat dit niet betekent dat er voor jou geen oplossingen zijn. Het is belangrijk om een volledige diagnose te krijgen vooraleer conclusies te trekken.

Is fibroserende alopecia gerelateerd aan erfelijkheid?

De exacte oorzaken van FFA zijn nog steeds onderwerp van discussie. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat de aandoening wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, hormonale en omgevingsfactoren. Genetische aanleg, of erfelijkheid, kan individuen vatbaarder maken voor FFA. Het kan echter niet enkel op zichzelf tot de ziekte leiden. Studies hebben gevallen van FFA binnen families gedocumenteerd, wat wijst op een mogelijke genetische link. De specifieke genen die verantwoordelijk zijn voor het verhogen van het FFA-risico zijn echter niet geïdentificeerd en er is verder onderzoek nodig om de rol van erfelijkheid in de ontwikkeling van FFA te begrijpen. Factoren zoals hormonale disbalans (vooral bij postmenopauzale vrouwen), disfunctie van het immuunsysteem en omgevingstriggers kunnen mogelijks een grotere rol spelen in ontstaan en progressie van de ziekte dan erfelijkheid.

Behandeling van frontale alopecia

De keuze van behandeling is afhankelijk van de oorzaak van alopecia.

We noemen in onderstaande tabel enkele veelvoorkomende behandelingen voor androgenetische alopecia.

Minoxidil

 

Vrij verkrijgbare crème die op de hoofdhuid wordt aangebracht om de haargroei te bevorderen en haaruitval te vertragen.
Finasteride

 

Dit voorschriftmedicament werkt door de omzetting van testosteron naar DHT, het hormoon dat verantwoordelijk is voor haarfollikelminiaturisatie, te remmen.
Haartransplantatie

 

Voor sommige mensen met frontaal haarverlies kan haartransplantatie een effectieve oplossing zijn. De procedure bestaat uit het transplanteren van haarfollikels van een donorlocatie naar het frontale gebied.

Er zijn enkele huismiddeltjes voor haarverlies:

 • Uiensap

Sommige mensen geloven dat, vanwege haar hoge zwavelgehalte, het aanbrengen van uiensap op de hoofdhuid de haargroei kan stimuleren en de bloedsomloop kan verbeteren. Er is echter beperkt wetenschappelijk bewijs dat het middel werkelijk effectief is voor frontaal haarverlies.

 • Hoofdhuidmassage

Het masseren van de hoofdhuid met of zonder etherische oliën wordt verondersteld de bloedcirculatie te verbeteren, ontspanning te bevorderen en mogelijk de haargroei te stimuleren. Hoewel hoofdhuidmassage kan helpen bij de algehele gezondheid van de hoofdhuid, is de effectiviteit ervan bij de behandeling van frontaal haarverlies niet duidelijk vastgesteld.

 • Aloë vera

Aloë vera-gel wordt vaak gebruikt om de hoofdhuid te verzachten en te hydrateren en sommige mensen geloven dat het de haargroei kan bevorderen. Hoewel aloë vera de gezondheid van de hoofdhuid kan helpen behouden is de rol ervan bij de behandeling van frontaal haarverlies onzeker.

 • Eimaskers

Eieren zijn rijk aan eiwitten en sommige mensen brengen eimaskers aan op hun hoofdhuid in de overtuiging dat dat het haar kan versterken en de haargroei bevorderen. Hoewel eieren voeding kunnen bieden aan het haar, is hun effectiviteit bij de behandeling van frontaal haarverlies onduidelijk.

 • Dieet

Een gebalanceerd dieet, rijk aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen, kan de algehele gezondheid van het haar ondersteunen. Sommige mensen richten zich in het bijzonder op voedingsmiddelen die bekend staan als ondersteunend voor de haargroei, zoals voedingsmiddelen rijk aan biotine, ijzer of omega-3-vetzuren. Hoewel een gezond dieet essentieel is voor het algemeen welzijn, hangt de directe impact op frontaal haarverlies af van het precieze type en de onderliggende oorzaak.

Behandelingen voor frontale fibroserende alopecia

Zoals u wellicht al uit het bovenstaande hebt opgemaakt, is FFA een bijzonder soort frontale alopecia. De bovengenoemde methoden zijn niet geschikt voor de behandeling van deze aandoening. In de onderstaande tabel vindt u voorbeelden van mogelijke behandelingen.

Topische corticosteroïden

 

Deze medicijnen helpen ontstekingen te verminderen en kunnen bij sommige mensen de progressie van haarverlies vertragen.
Intralesionale corticosteroïde-injecties

 

Injecties van corticosteroïden, rechtstreeks in de getroffen gebieden, kunnen effectiever zijn in het verminderen van ontstekingen en het vertragen van haarverlies dan topische toepassingen.
Orale medicijnen

 

Bepaalde orale medicijnen, zoals hydroxychloroquine of finasteride, kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen te beheersen en mogelijk haarverlies te vertragen.
Topische calcineurineremmers

 

Medicijnen zoals tacrolimus of pimecrolimus kunnen op de getroffen gebieden worden aangebracht om ontstekingen te verminderen en mogelijk haarverlies te vertragen.
Plaatjesrijk plasma (PRP)-therapie

 

Sommige mensen met FFA kunnen ervoor kiezen om PRP-therapie te ondergaan. Dit is een behandeling waarbij een geconcentreerde oplossing van de eigen bloedplaatjes van de patiënt in de getroffen gebieden wordt geïnjecteerd om haargroei te stimuleren.

 

Huismiddeltjes zijn nauwelijks geschikt voor de behandeling van deze ernstige aandoening. We nodigen u echter toch uit om enkele van deze middelen te bekijken, zodat u zelf kunt beoordelen of ze de moeite waard zijn.

 • Etherische oliën

Sommige mensen masseren de getroffen gebieden met etherische oliën zoals lavendel, rozemarijn of pepermunt, in de hoop haargroei te bevorderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Er is echter slechts beperkt wetenschappelijk bewijs voor hun effectiviteit voor FFA.

 • Kruidenremedies

Kruiden, zoals zaagpalm of ginkgo biloba worden aanbevolen om haargroei te bevorderen of ontstekingen te verminderen. Wederom is ook in dit geval hun effectiviteit voor FFA niet duidelijk vastgesteld. Overleg met je dokter alvorens kruiden te gebruiken omdat deze, net als reguliere geneesmiddelen, mogelijk bijwerkingen kunnen hebben.

Hoe aantrekkelijk het gebruik van huismiddeltjes ook is, we raden aan om bij het eerste teken van haarverlies in het frontale hoofdhuidgebied een arts te raadplegen. Je hebt dan een betere kans om het probleem tijdig en zonder onnodig ongemak op te lossen.

Conclusies

Ook al zijn er een hoop mannen die zich aan hun kaalheid storen, er zijn er ook een hele hoop die het best ok vinden.

Alopecia kan veel oorzaken hebben. De specifieke oorzaak is bepalend voor de keuze van behandeling. De moderne geneeskunde biedt veel opties voor het behandelen van verschillende soorten alopecia. Heel vaak is kaalheid het gevolg van erfelijkheid. Maar om er zeker van te zijn dat erfelijkheid ook echt de oorzaak is en niet een ziekte, moet je een medische controle ondergaan. Meestal is het voldoende om speciale medicatie te nemen. Het meest onaangename testresultaat zou de diagnose van frontale fibroserende alopecia zijn. Bij die ziekte heb je de hulp van een dokter nodig. De effectiviteit van de behandeling hangt in grote mate af van het vroeg starten van de therapie.

Bronnen en nuttige literatuur

 1. https://www.ouh.nhs.uk/patient-guide/leaflets/files/11753Palopecia.pdf
 2. https://www.aaem.pl/pdf-141324-76537?filename=Frontal%20Fibrosing.pdf
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500869/
 4. https://www.researchgate.net/publication/354679411_Alopecia_types_current_and_future_treatment
 5. https://www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/16/1/74.full.pdf