finasteride kopen

Finasteride 1 mg

Tablet, 1 mg, 28-140 piece(s)

Online apotheek Bestel nu

Overzicht

Online pharmaceutische winkels zijn, zoals overal in de wereld, in opmars in België. Ook finasteride is nu verkrijgbaar op die manier.

Wat is finasteride?

Finasteride is de actieve stof in enkele medicamenten tegen haaruitval en goedaardige prostatische hyperplasia bij mannen. Het wordt uitgebracht, naast andere merken, onder de merknamen Proscar en Propecia.

Toepassingen van finasteride

Goedaardige prostaathyperplasie bij mannen

Het ziektebeeld genaamd goedaardige prostaathyperplasie gaat over een goedaardige vergroting van de prostaatklier. In de internationale medische literatuur wordt dit beeld BPH genoemd, wat staat voor Benign Prostatic Hyperplasia. De vergroting wordt veroorzaakt door een teveel aan dihydrotestosteron (DHT), een stof waarop we later nog terugkomen. Het meest voorkomende symptoom van BHP is plasproblemen en het is wanneer deze optreden dat mensen gaan denken dat ze misschien wel BHP hebben. Het moeilijker plassen komt doordat de zwelling in de prostaat die de plasbuis afklemt.

De ziekte valt vooral voor bij oudere mannen. Wanneer de zwelling in een beginstadium is en het ongemak afwezig of mild is wordt BHP met medicatie behandeld. Wanneer er echter sprake is van groot ongemak, en er evt. nog bijkomende complicaties optreden, gaat men over tot het operatief verwijderen van het gezwel.

Finasteride voor haarproblemen

Finasteride bevordert haargroei = Waar. Finasteride remt haargroei = Waar!

Hoe kan dit nu allebei waar zijn?

Omdat finasteride haargroei beïnvloed door haar wisselwerking met dihydrotestosteron.

Wat is dihydrotestosteron?

Dihydrotestosteron en testosteron zijn beide mannelijke geslachtshormonen die samen verantwoordelijk zijn voor de seksuele ontwikkeling, spiermassa, mannelijke stemverzwaring en libido. Dihydrotestosteron is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt uit testosteron met behulp van het enzym ‘5-alfa-reductase’. Het heeft een 3× sterkere androgene werking dan testosteron. Deze extra activiteit heeft het mannelijke lichaam nodig bij het groeien van baby tot man. Eens echter de man volwassen is verliest dihydrotestosteron, in tegenstelling tot zijn broertje testosteron, zijn functie en wordt niet meer aangemaakt. Bij sommige mannen echter blijft het lichaam toch nog, onnodig, DHT aanmaken, wat een DHT overschot in het lichaam tot gevolg heeft. Dit overschot kan zowel BHP als haarverlies  op bepaalde plaatsen, als excessieve haargroei op andere plaatsen veroorzaken. Een te hoge DHT aanmaak is vaak erfelijk waardoor men kaalheid ziet terugkomen in families.

Het DHT level in je lichaam beïnvloedt je haargroei

Dihydrotestosteron bepaalt de ontwikkeling van haargroei bij mannen en bij vrouwen die mannelijke hormonen bijnemen om bv hun geslacht te veranderen. Vreemd genoeg speelt daarbij de tegenstelling hoofd vs rest van het lichaam een rol. Hoge levels dihydrotestosteron zou namelijk normale haargroei op het hoofd doen afnemen en haargroei op de rest  van het lichaam doen toenemen. Lage levels dihydrotestosteron daarentegen doet haargroei of het hoofd toenemen en haargroei op de rest van het lichaam afnemen.

Dit gegeven is de reden dat geneesmiddelen die het enzym 5-alfa-reductase remmen, zoals finasteride en dutasteride, hoofd- dan wel lichaamshaar kunnen doen toenemen dan wel afnemen, afhankelijk van de hoeveelheid DHT die jouw lichaam aanmaakt in verhouding tot hoeveel finasteride en dutasteride je inneemt. 

Omdat ieder een andere hormonenhuishouding heeft zullen finasteride en dutasteride een ander effect hebben, en bij sommigen zullen deze medicaties bijzonder goed helpen met wat zij hopen te bereiken met hun haar terwijl bij anderen weer niet, afhankelijk dus van hun lichamelijke aanleg maar ook van de hoeveelheid haargroei die zij op welke plek van het lichaam verkiezen.

Niet alle behandelingen tegen haaruitval werken op deze manier. Minoxidill, b.v., een andere prominente medicatie die werkt tegen haaruitval, laat dihydrotestosteron links liggen. Minoxidill is een ‘potassium channel opener’ die men vroeger gebruikte tegen hoge bloeddruk. Bij patiënten die dat namen heeft men toen onverwacht sterke haargroei waargenomen en daardoor is men het middel gaan inzetten om mensen met haarverlies en kaalheid te helpen. Men heeft een tijd gedacht dat deze werking voort zou komen uit het feit dat minoxidill de bloedtoevoer naar de haarfollikels bevordert, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet het geval is. Men weet echter vooralsnog nog niet precies hoe dit medicijn de haargroei bevordert.

Finasteride doet hoofdhaar groeien bij mannen

Wanneer mannen veel dihydrotestosteron aanmaken verschrompelen haarzakjes en vallen haren definitief uit. Finasteride gaat de werking van dihydrotestosteron tegen, waardoor de haargroei zich kan herstellen. Dit effect is echter niet permanent. Het bevorderende effect op de haargroei blijft behouden zolang je finasteride neemt. De effecten van het probleem worden symptomatisch verholpen, de productie wordt geblokkeerd maar de oorzaak ervan wordt niet gewijzigd.

Finasteride doet lichaamsharen afnemen bij vrouwen

Ook vrouwen maken testosteron aan maar natuurlijkerwijs minder dan mannen. Sommige vrouwen, die voor vrouwen buitengewoon hoge dihydrotestosteron levels hebben, kunnen overdadige haargroei ontwikkelen op borst, onderbuik, gezicht of benen. Finasteride zou in deze gevallen door DHT te blokkeren de haargroei afremmen en omkeren.

Finasteride doet hoofdhaar toenemen bij transgender mannen

Transgender mannen zijn geboren als vrouw en wijzigen hun geslacht naar man. Deze, oorspronkelijk, vrouwen passen een mannelijke hormonencocktail toe om hun mannelijke kenmerken te versterken. Eén van de bijwerkingen van die cocktails is een verhoogde dihydrotestosteron. De positieve bijwerking daarvan is dat die vrouwen lichaamshaar krijgen. Maar een negatieve bijwerking kan zijn dat zij haaruitval krijgen op hun hoofd. Zij kunnen dan Finasteride gebruiken om de DHT wat af te remmen en zo de haaruitval te doen stoppen of om te keren.

Finasteride in de bodybuilding scene

Bodybuilders experimenteren veel met hormonen, steroïden en allerlei medicatie om het effect van hun bodybuilding te versterken. Bepaalde hormonen die zij nemen hebben haaruitval als bijwerking en dan is finasteride een van hun manieren om dat tegen te gaan. Aangezien finasteride op dihydrotestosteron inwerkt en niet op de testosteron zou zij geen nadelig effect hebben op de spierontwikkeling. In tegendeel, zou het zelfs de spierontwikkeling bevorderen doordat minder testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron en er dus meer van circuleert in het lichaam. Hierbij moet in gedachten gehouden worden dat finasteride DHT niet rechtstreeks verlaagt maar de omzetting van testosteron naar DHT ondermijnt.

Hoe finasteride innemen

Raadpleeg eerst je dokter en lees de bijsluiter alvorens dit product in te nemen.

Topical finasteride​​​​​​​

Je kan finasteride topical gebruiken, als spray. Let op, in sprays word finasteride vaak gemixed met minoxidil. Indien je dit gebruikt kijk dan eveneens naar de bijwerkingen van dat medicijn. 

Topical behandeling werkt iets minder sterk door dan tabletten maar nog steeds sterk en het is voor sommige mensen gemakkelijker.

In tabletvorm komt finasteride in 1 mg en 5 mg.

Dosissen

Ziektebeeld Spray
(0.5mg finasteride + 0.5mg minoxidil)
Tablet
Volwassenen Kinderen Volwassenen Kinderen
Goedaardige prostaathyperplasie (BHP) Er is geen spray voor BHP 5 mg, 1x per dag afgeraden
Haarverlies bij mannen 2x dagelijks: s’ochtends en s’avonds – plaatselijk afgeraden 1 mg, 1x per dag afgeraden

 

Neem het tablet samen met een vol glas water, iedere dag op hetzelfde tijdstip, samen met de maaltijd of apart. 

Wanneer je een dosis mist:

Neem deze niet opnieuw, blijf bij je normale inname-plan en neem gewoon je volgende dosis op het vastgestelde geplande tijdstip van inname.

Het kan zijn dat je pas effect hebt na 3 maanden of langer.

Bijwerkingen van finasteride:

 • loopneus;
 • duizeligheid;
 • bijkomend gewicht; 
 • hoofdpijn;
 • zwelling in handen, voeten, borsten;
 • zwakheid;
 • flauwte;
 • huiduitslag;
 • seksuele bijwerkingen:
  • vermindering ejaculatie bij mannen
  • lager libido
  • erectieproblemen
  • moeite met een orgasme
 • psychologische bijwerkingen:
  • stemmingswisselingen
  • angststoornissen
  • depressie

Indien je denkt bijwerkingen op te merken, contacteer dan direct je dokter.

Ervaringen met finasteride

Het is altijd nuttig om je lid te maken van een medisch forum, b.v. een forum over haarbehandelingen. Op deze manier kan je zicht krijgen op de werking van een medicijn. 

Finasteride krijgt heel wat positieve commentaren als het gaat over het resultaat van finasteride bij de behandeling van vergrote prostaat, haarverlies en overdreven haargroei. Maar het heeft naast deze goede punten ook nadelige effecten. Met name bijwerkingen in het seksuele functioneren en bijwerkingen in het gemoed.

De meeste mensen die last hadden van seksuele bijwerkingen meldden dat die weer verdwenen nadat ze met finasteride stopten. Maar bij sommigen die stopten bleven de klachten nog een tijd bestaan.

Heel wat mensen die finasteride namen meldden dat hun stemming leed onder het medicijn en dat die stemmingsverandering bleef voortduren een vrij lange tijd na de behandeling.

Indien u finasteride neemt en bijwerkingen opmerkt contacteer dan uw dokter om te zien of het wel een goed idee is om het te blijven nemen.

Finasteride kopen zonder recept​​​​​​​

Je hebt een voorschrift nodig om finasteride te kunnen kopen omdat de toepassing redelijk specifiek is en je gemakkelijk fouten kan maken bij het gebruik ervan als je geen begeleiding krijgt van een arts.

Maar het is tegenwoordig geen moeite meer om online, en toch veilig, een recept te bestellen.

In België en Nederland hangt de prijs van Propecia bij erkende online apotheken momenteel rond de 70 Euro en daar krijg je dan meteen een consultatie en, indien de online dokter je keuze onderschrijft, een voorschrift bij. Je rekent af, het medicament wordt je opgestuurd en komt de volgende dag bij je in de bus binnen. Medicijnen kopen was nooit zo eenvoudig als nu.