Saxenda

Ben je Belg? Ga hier op consultatie en krijg Saxenda aan huis geleverd:

Online service: België Koop nu

En ben je Nederlander? Dan kan je hier terecht:

Online service: Nederland Koop nu

Overzicht

Het beheersen van lichaamsgewicht en obesitas vraagt vaak ernstige behandeling. Het maatregelenpakket kan dieet, oefening en bijzondere medicatie bevatten. Dokters schrijven vaak medicamenten voor die liraglutide bevatten. In België kan zulke medicatie online gekocht worden via gespecialiseerde pharmaceutische verkoopplatformen.

Hoe Saxenda online kopen in België

Liraglutide (onder de merknaam Victoza, een antidiabetisch geneesmiddel) is sinds 2009 goedgekeurd door de toezichthouder van de Europese Unie en kreeg in 2015 toegang tot de Europese markt onder de merknaam Saxenda (voor gewichtsverlies). Daardoor kunnen dokters liraglutide-gebaseerde medicamenten voorschrijven om diabetes te behandelen en obesitas te bestrijden.

Afslankmedicatie Saxenda wordt verkocht in apotheken en legale farmaceutische webshops.

Je kunt dus medicatie voor gewichtsbeheersing kopen zonder je huis te verlaten. Dat is gemakkelijk, vooral wanneer er quarantaine restricties van kracht zijn. Het is noodzakelijk om enkel gebruik te maken van gecertificeerde diensten die opereren in België en Europa. Je kan in dit geval rekenen op een kwaliteits product, uitstekende service, consumentenbescherming en een tijdige levering.

Hoe veilig een bestelling plaatsen online:

 • bestel bij een betrouwbare leverancier;
 • kies het gewilde product, hoeveelheid, dosering;
 • vul een elektronisch medisch formulier in;
 • haal een online voorschrift bij een medische arts (indien vereist in jouw geval);
 • vul het Belgische leveringsadres in;
 • ontvang het medicament binnen 1-3 dagen (afhankelijk van het tijdstip van de bestelling – in de week of in het weekend);

Interessant om weten: De dienst die aangeboden wordt op deze website is beschikbaar in de meeste EU landen. Zo kan je, naast thuis, ook bestellen in Nederland, Italië, Spanje, Duitsland, Turkije of andere landen die je bezoekt, om zo je behandeling ononderbroken te kunnen verder zetten.

Alternatief voor Saxenda in de vorm van pillen: Mysimba

Een online consultatie is nodig om Saxenda te kopen

Saxenda is een voorschriftplichtig geneesmiddel en wordt zodoende enkel verkocht mits voorlegging van een doktersvoorschrift (ook wel recept genoemd in Nederland). Daarom is dit geneesmiddel ook niet verkrijgbaar bij het Kruidvat en andere drogisterijen, off- dan wel online, aangezien deze geen licentie hebben voor voorschriftmedicatie. Je kan het kopen bij fysieke apotheken, na een voorschrift gehaald te hebben bij je huisarts, of online op erkende farmaceutische platformen, na een online consultatie en opvolging van een met de site geassocieerde dokter.

Ook liraglutide voor gewichtsverlies kan je op online farmaceutische platformen kopen na het invullen van het medische formulier waar we hierboven over schreven. Dit formulier is een belangrijk onderdeel van het krijgen van counseling op afstand. Het is een vragenlijst met vragen over je medische toestand, gewicht, erfelijke en chronische ziekten, relevante aspecten van je levensstijl, enz. Deze gegevens, aangevuld met zaken die naar voren komen tijdens een eventueel online consult, worden gebruikt door de geassocieerde arts om te beoordelen of een voorschrift voor Saxenda voor jou toepasselijk is. Als de arts vindt van niet of in geval er bijvoorbeeld contra-indicaties zijn opgetreden, kan de arts andere medicijnen aan je voorstellen, die eveneens online te koop zijn.

Het invullen van de vragenlijst duurt meestal maar een paar minuten. Als je volledige en nauwkeurige informatie geeft, kun je verwachten dat je voorschrift snel klaar is. Je hoeft niet in de rij te staan. Alle patiënten ontvangen medische diensten op het moment dat de bestelling is geplaatst.

Een online voorschrift in handen hebben betekent dat:

 • je Saxenda mag kopen, zelfs als je initieel geen voorschrift had, want je ontvangt er één tijdens het afrekenen
 • je moeilijk in de fout kunt gaan met je medicijnkeuze, omdat de site-arts je begeleidt en een alternatief zal aanraden indien dat nodig is
 • je weet hoe je het medicijn effectief en veilig kunt gebruiken omdat de arts je instructies heeft gegeven.

Saxenda, de prijs: kunt u besparen?

Koop geen medicamenten zonder een dokter te raadplegen en bestel het niet op niet-gespecialiseerde platformen (Amazon, etc.) Je wordt misschien verleid door een lagere kostprijs maar zulk een transactie kan negatieve gevolgen hebben voor je financiën en je gezondheid. De beste manier om geld te besparen is om het te verkrijgen via een arts en via levering door een gespecialiseerde webshop.

Hoe Saxenda bestellen voor een spotprijs

Om Saxenda te kopen bij je vaste apotheek heb je een voorschrift nodig. Daarvoor moet je eerst langsgaan bij je huisarts. Dit levert heel vaak extra kosten op.

Als je geen voorschrift hebt of je wil het vernieuwen dan kan je dat ook steeds via de website doen. In dit geval ontvang je een online consultatie bij een gekwalificeerde dokter en dit is inbegrepen in de aankoopprijs. Een online voorschrift is snel gemaakt en laat je toe om de nodige medicamenten te kopen zonder verwijl. Echter moet je je sowieso altijd laten begeleiden door een arts of verpleger wat betreft het juiste gebruik van het medicament.

De verkoopprijs van Saxenda is inclusief leveringskosten. Je hoeft dus maar 1 factuur te betalen: de prijs op de website is definitief. Er zijn geen verborgen kosten.

Wat is Saxenda precies? Kan je er mee afvallen?

Saxenda is een injecteerbaar medicijn, ontworpen om het bloed glucose niveau en de ratio waarmee haar concentratie in het bloed verhoogt na een maaltijd te beheersen.

Het voornaamste bestanddeel van het medicament is liraglutide. Dit is een glucagon-achtige peptide-1 agonist. Het laat toe om de glucoseconcentratie in het bloedplasma te beperken door de vrijmaking van insuline te activeren, wat de maaglediging vertraagt en de secretie van glucagon door de alfacellen van de pancreas afremt. Liraglutide werkt in op specifieke gebieden in de hersenen en versterkt verzadigingsgevoel-signalen (verzwakt honger signalen). Dankzij dit proces voelt men zich sneller verzadigd met minder voedsel inname. Vertraagde maaglediging verlengt ook de periode tussen de maaltijd en de aanvang van honger en vermindert zo de totale calorie inname.

Een kenmerk van liraglutide is een lange halveringstijd in het bloed plasma: 13 uren. Daardoor is een lang effect verzekerd.

Saxenda wordt vaak gezien als afslank medicament. Inderdaad is het zo dat je dankzij deze injecties geholpen wordt om gewicht te verliezen. Reviews op fora en gespecialiseerde websites bevestigen dit. Maar het gebruik van liraglutide is enkel toegestaan als je een body mass index hebt die hoger ligt dan 27kg / m2. Het nemen van medicatie moet onderdeel uitmaken van een integrale behandeling van overgewicht/obesitas, dat ook dieet en lichaamsoefening omvat. Saxenda maakt het gemakkelijker om de hoeveelheid ingenomen voeding te verminderen.

Leef een gezonde levensstijl en probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Luister niet naar de opinies van andere en sta dicht bij je eigen verantwoordelijkheid.

Saxenda eerste geneesmiddel tegen obesitas

Vermageren met behulp van injecties

De inspuiting wordt geplaatst in het vel van het onderbuik-, dij- of schouder gebied. Intramusculaire toediening is onjuist en intraveneuze toediening is niet toegestaan.

Gemakkelijkheidshalve voorziet de fabrikant een speciale pen-spuit die bijgesloten zit in de verpakking. Er wordt geen specifieke tijd of plaats aangewezen voor de injectie. Jouw dokter kan specifieke aanbevelingen doen op basis van je individuele noden. Het is belangrijk om de procedure dagelijks steeds op hetzelfde moment van de dag uit te voeren zodat het effect van het medicament stabiel en continu is.

saxenda pen
Kilde: nwz.nl

Behandeling begint met een verminderde dosis van 0.6 mg per dag. Dit laat het lichaam toe voorbereid te zijn op de behandeling en mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties vroeg op te merken. De dosis moet wekelijks verhoogt worden tot hij 3 mg bedraagt [1].

De gebruikelijke behandelingsduur om tot de maximum dosis te komen bedraagt 5 weken. Het is de behandelende arts die het schema van deze transitie van lage tot hoge dosis moet uittekenen. Verhogingen van 0.6 mg per week zijn typisch.

Dit regime is geschikt voor volwassenen en kinderen van 12 tot 18 jarige leeftijd (waar gepast). Het is niet aanbevolen om meer dan 3 mg liraglutide per dag te gebruiken.

saxenda belgië

Waarom moet obesitas behandeld worden?

Vergeet niet dat obesitas een ziekte is. Daarom worden speciale medicijnen gebruikt om het te behandelen. Saxenda is er daar een van . Dit betekent niet dat injecties nodig zijn voor alle patiënten, maar een arts raadplegen is noodzakelijk. Het negeren van deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben:

 1. Cardiovasculaire complicaties: Overgewicht kan leiden tot hypertensie, verhoogde cholesterolwaarden en toegenomen ontstekingen, ziektebeelden die allemaal bijdragen aan het risico op hart- en vaatziekten en beroertes.
 2. Diabetes type 2: Bij obesitas kunnen de lichaamscellen insulineresistent worden door overtollig buikvet, wat leidt tot hoge bloedsuikerspiegels en uiteindelijk, mogelijk, diabetes.
 3. Risico op kanker: Overgewicht wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker, waaronder borst-, darm- en nierkanker. Chronische ontsteking en hormonale verstoringen bij obesitas kunnen daartoe belangrijke factoren zijn.
 4. Slaapapneu: Vetafzettingen in de nek in verband met obesitas kunnen de doorgang van de luchtwegen belemmeren, wat leidt tot deze ernstige slaapstoornis die wordt gekenmerkt door een ongelijkmatige ademhaling.
 5. Artrose: Extra gewicht op de gewrichten kan de afbraak van beschermend kraakbeen in de knieën, heupen en onderrug versnellen, wat deze pijnlijke aandoening tot gevolg kan hebben.
 6. Leverziekte: Niet-alcoholische vette leverziekte kan het gevolg zijn van vetafzetting in de lever door obesitas. Wat op zijn beurt leidt tot ontstekingen en mogelijk leverfalen.

Saxenda voor afvallen

Effectiviteit van het geneesmiddel

Bij een normale tolerantie van Saxenda en naleving van alle aanbevelingen van de arts, kunnen patiënten 5 tot 10% gewicht verliezen (soms is meer mogelijk). Deze medicatie helpt ook bij het ontwikkelen van gezond eetgedrag, wat verder gewichtsverlies vergemakkelijkt. 

De effectiviteit van deze afslankmethode wordt ook ondersteund door het standpunt van het OIE, dat overweegt Saxenda toe te voegen aan de “lijst van essentiële geneesmiddelen”. Dit is een lijst van geneesmiddelen die essentieel zijn voor de normale gezondheid van mensen. Als Saxenda op die lijst komt, kan het, door de toegenomen productie en de dekking van de uitgaven voor het geneesmiddel door mutualiteit of verzekering, veel gemakkelijker worden om Saxenda injecties voor obesitas te kopen.

Hoe kan men de efficiëntie van Saxenda verbeteren?

Het enige dat u kunt doen om de effectiviteit van Saxenda te verhogen (sneller en zinvoller gewichtsverlies) is geen injecties overslaan, een caloriearm dieet volgen en een actieve levensstijl aanhouden. Alle andere aanpassingen aan de therapie kunnen niet alleen ineffectief, maar ook gevaarlijk zijn. Studies hebben aangetoond dat het gelijktijdig innemen van liraglutide en metformine het gewichtsverliezende effect versterkt. Metformine (alleen of als aanvulling op de therapie) mag alleen in zeldzame gevallen en op voorschrift van een arts worden gebruikt. Meestal is het gebruik van deze stof gerelateerd aan de behandeling van diabetes, niet aan gewichtsverlies.

Contra-indicaties en bijwerkingen

De fabrikant raadt af Saxenda te gebruiken in de volgende omstandigheden:

 • ernstig hartfalen;
 • leeftijd 75+;
 • gastroparesis of ‘inflammatory bowel disease’;
 • in verwachting of bij borstvoeding.

Saxenda is niet goedgekeurd als medicament voor de behandeling van diabetes. Daarvoor is Victoza aangewezen, maar de toediening van liraglutide kan insulinebehandeling niet vervangen.

Zelfs als Saxenda correct gebruikt wordt kan het soms bijwerkingen veroorzaken (onvolledige lijst):

 • misselijkheid of overgeven;
 • constipatie;
 • huidirritatie op de plaats van inspuiting;
 • slapeloosheid;
 • uitdroging.

Op het internet worden bijwerkingen als suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag gemeld. Het EMA onderzoekt verschillende gevallen van suïcidale gedachten na het innemen van Saxenda. Het is nog niet officieel bekend of er een oorzakelijk verband is tussen de behandeling en dergelijk gedrag bij patiënten.

Interactie met alcohol

Liraglutide en alcohol hebben geen directe interactie. Alcohol kan het gebruik van liraglutide echter wel op verschillende manieren indirect beïnvloeden. Hier zijn enkele punten om bij alcoholgebruik in gedachten te houden:

 • Hypoglykemie: Liraglutide wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Alcoholgebruik kan de bloedsuikerspiegel verlagen, wat in combinatie met liraglutide het risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) kan verhogen.
 • Gewichtsverlies: Liraglutide wordt vaak gebruikt voor gewichtsverlies en alcohol kan veel calorieën bevatten, wat het gewichtsverliezende effect van dit geneesmiddel teniet kan doen.
 • Leverfunctie: Chronisch of zwaar alcoholgebruik kan leverschade veroorzaken, wat een impact kan hebben op het metabolisme van liraglutide in het lichaam.
 • Pancreatitis: Zowel liraglutide als alcohol kunnen het risico op pancreatitis verhogen. Het combineren van deze geneesmiddelen kan, hoewel dit niet definitief is vastgesteld, dit risico verder verhogen.
 • Misselijkheid en braken: Zowel liraglutide als alcohol kunnen gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid en braken. De combinatie van deze middelen kan deze bijwerkingen verder verergeren.

Saxenda vs Victoza vs Ozempic

Er zijn andere geneesmiddelen op de markt die een vergelijkbare of identieke werking hebben. Het werkzame bestanddeel liraglutide wordt ook gebruikt in Victoza van Novo Nordisk. Er moet een geïnformeerde keuze worden gemaakt tussen deze producten, afhankelijk van de indicatie (zoals eerder vermeld heeft Victoza een andere indicatie voor gebruik). De arts bekijkt de voor- en nadelen van ieder geneesmiddel gebaseerd op de individuele constitutie van iedere specifieke patient. Victoza zal beter geschikt zijn voor de één, Saxenda voor de ander. Alleen een arts kan bepalen welk van de medicijnen effectief en veilig zal zijn voor iemand.

Het enige dat verschilt tussen Victoza en Saxenda is de dosering. Voor de behandeling van diabetes wordt maximaal 1,8 mg liraglutide per dag gebruikt. Een hogere dosis verhoogt het risico op hypoglykemie.

Wat interessant is is dat er een recent onderzoek is gedaan dat de grenzen tussen injecties voor gewichtsverlies en glykemische controle verder heeft vervaagd. Na een twee jaar durend onderzoek bleek dat patiënten die een lagere dosis Saxenda namen omdat ze de maximale dosis niet verdroegen, bijna net zo effectief afvielen als andere patiënten. Vandaag de dag schrijven artsen Victoza niet voor aan patiënten zonder type 2 diabetes. Als de bovenstaande gegevens echter verder worden bevestigd, kan dit de behandeling van obesitas vergemakkelijken. Omdat de lijst van aanvaardbare medicijnen langer wordt.

Semaglutide heeft vergelijkbare eigenschappen. Ook dit middel is ontwikkeld door Novo Nordisk. Het is een agonist van geacyleerd glucagon-like peptide-1, dat niet alleen beschikbaar is in injectievorm maar ook in tabletvorm (respectievelijk Ozempic en Rybelsus). Hoewel zij zeer sterke gewichtsverliezende eigenschappen hebben, zijn beide vormen van het geneesmiddel enkel toegelaten voor de behandeling van diabetes.

 

Saxenda

Victoza

Ozempic

Actief ingrediënt

liraglutide

liraglutide

semaglutide

Maximale dosering

3 mg

1,8 mg

2 mg

Frequentie van toediening

eenmaal per dag

eenmaal per dag

eenmaal per week

Indicaties voor gebruik

obesitas, overgewicht

diabetes type 2

diabetes type 2

Alternatieven voor Saxenda – andere beschikbare medicijnen voor afvallen

Er zijn niet al te veel medicijnen voor gewichtsverlies die goedgekeurd werden voor de Europese markt. In de onderstaande tabel presenteren we een beknopt overzicht van de meest bekende alternatieven.

Naam van het medicijn

Effecten en bijzonderheden

Qsymia

Bevat phentermine en topiramaat. Dit medicament vermindert de eetlust en verhoogt het gevoel van verzadiging door het stimuleren van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Het wordt voorgeschreven voor kortdurend gebruik bij mensen met overgewicht of obesitas en kan bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid en / of misselijkheid. Rekening houdend met de negatieve beoordeling van dit medicijn door het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (Europees Geneesmiddelenbureau), is Qsiva of Qsymia (fentermine / topiramaat) momenteel niet beschikbaar in België.

Mysimba

Bevat een combinatie van naltrexon en bupropion, die in combinatie de eetlust verminderen en het lichaamsmetabolisme verhogen. Het wordt voorgeschreven als een aanvulling op dieet en lichaamsbeweging voor mensen met overgewicht + tenminste 1 overgewicht gerelateerde complicatie, of obesitas. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, duizeligheid en constipatie.

Wegovy

Bevat semaglutide, een GLP-1 agonist die de eetlust vermindert en het lichaamsmetabolisme verhoogt. Dit is een innovatief medicijn qua gebruiksgemak, aangezien het slechts één keer per week moet toegediend worden (het is echter niet op alle Europese markten verkrijgbaar). Wegovy wordt voorgeschreven als een aanvulling op dieet en lichaamsbeweging. Het is geïndiceerd voor dezelfde types patiënten als Mysimba en kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, braken en diarree.

Xenical

Bevat orlistat, een stof die opname van vet uit voeding blokkeert en zo gewichtsverlies bevordert. Xenical wordt genomen samen met een matig hypocalorisch dieet, geïndiceerd voor patiënten die lijden aan overgewicht, aangevuld met geassocieerde risicofactoren en patiënten die lijden aan obesitas. Hoewel de noodzaak van lichaamsbeweging niet wordt aangegeven in de bijsluiter, wordt fysieke activiteit nog steeds aanbevolen om betere resultaten te behalen. Het medicament kan bijwerkingen veroorzaken zoals diarree, buikpijn en winderigheid.

FAQ

FAQ Saxenda

Wie zal mij inspuitingen geven?

Saxenda wordt verkocht samen met een bijzonder injectieapparaat: een injectiepen (spuitpen). De injectiepen is ontworpen voor het eigenhandig zetten van subcutane inspuitingen. De dokter of verpleegster moet je begeleiden ivm het correct gebruik van de injectiepenn. Verder kun je de inspuitingen zelf toepassen.

Hoe inspuiten?

Het medicijn mag enkel subcutaan toegediend worden. De injectiepen maakt het je gemakkelijk. De fabrikant beveelt 3 mogelijke inspuitingsplaatsen aan: onderbuik (maaggebied), dij of schouder. De patiënt kan de inspuitingsplaats alterneren.

Kan je Saxenda ook innemen in tabletvorm?

Saxenda en het actieve ingrediënt liraglutide zijn enkel beschikbaar als inspuitingen. Wanneer de dokter specifiek Saxenda voorgeschreven heeft kan je de inspuitingen niet vervangen met tabletten.

Er zijn medicijnen voor gewichtsverlies beschikbaar in de vorm van tabletten, zoals de merken Xenical of Mysimba. Op eigen houtje een medicatie vervangen door een andere is niet toegestaan. Verschillende actieve substanties hebben een andere pharmacodynamiek en veroorzaken andere bijwerkingen. Enkel een dokter kan de wenselijkheid van het maken van een wijziging in de behandeling van obese beoordelen.

Moet ik Saxenda voor of na maaltijden innemen?

Het tijdstip van de maaltijd is niet van belang. Je kan het medicijn innemen op een voor jou gepast moment van de dag, en dan verder iedere dag op datzelfde moment. Zodoende zal het effect van het medicijn gelijk verdeeld zijn en daardoor optimaal.

Kan Saxenda ingenomen worden samen met andere medicijnen?

Je mag Saxenda niet innemen samen met andere afslankmedicijnen, omdat die combinaties niet onderzocht zijn in klinische proeven (dit geldt ook voor dieetsupplementen voor gewichtsverlies.) In het geval van orale medicatie bestaat de kans dat er een afname is van effectiviteit door een verandering in de wijze waarop zij geabsorbeerd worden in de darmen. Breng je dokter op de hoogte van alle medicijnen die je inneemt of van plan bent in te nemen. Hij kan de risico’s die bestaan bij gelijktijdig innemen van verschillende substanties juist inschatten.

Farmaceutische wisselwerkingen:

Medicament / klasse

Mogelijke interacties

Achterliggend mechanisme

Management / overweging

Insuline / sulfonylureas

Verhoogd risico op hypoglykemie (laag bloedsuiker).

Zowel Saxenda als deze medicamenten werken bloeddrukverlagend.

Observeer het bloedglucose niveau nauwlettend en pas zo nodig de dosis aan.

Diuretica

Kans op verhoogde bijwerkingen door veranderingen in de nierfunctie.

Saxenda kan de nierfunctie beïnvloeden wat het diuretische effect wijzigt.

Hou je nierfunctie goed in de gaten en pas de dosis diuretica desgevallend aan.

Orale voorbehoedsmiddelen

Indien overgeven of diarree optreden kan dat het effect van voorbehoedsmiddelen verminderen.

Diarree en overgeven belemmeren de absorptie van het voorbehoedsmiddel.

Adviseer als backup een tweede voorbehoedsmiddel.

Warfarin en andere anticoagulantia

Gewijzigd anticoagulantisch effect.

Saxenda kan de werking van anticoagulantia wijzigen

Observeer de INR van nabij en pas indien de dosis van het anticoagulanticum aan.

Waarom zou ik een dieet volgen en oefeningen doen tijdens de behandeling?

Liraglutide helpt met het verminderen van de hoeveelheid voedsel dat je eet. Patiënten voelen zich langer voldaan. Zij hebben een verminderd hongergevoel. Dit laat hen toe om hun inname van calorieën gevoelig te verminderen. Om de effectiviteit van de behandeling te verhogen is een bijzonder laag-calorieën dieet noodzakelijk. Saxenda verbrand geen vetten. Om vetmassa te verminderen moet je sporten. In sommige gevallen zal psychotherapie eveneens helpen.

Hoe lang duurt het om gewicht kwijt te raken?

De gemiddelde duur van behandeling is 46 weken. Een meer precieze schatting kan enkel gegeven worden door een dokter die de kunst van het bekampen van overgewicht beheerst. Studies hebben aangetoond dat in geval van afwezigheid van allergische reacties en acute bijwerkingen, Saxenda gebruikt kan worden tot 56 weken.

Hoe Saxenda juist bewaren?

De fabrikant beveelt bewaring aan in een klimaat van 2-8 graden celsius. Injectiepennen mogen niet bevroren worden. Wanneer de temperatuur onder de 2 of boven de 8 graden gaat wordt het medicijn onbruikbaar. Na het eerste gebruik kan Saxenda getransporteerd worden op kamertemperatuur (20-30 graden). Op deze temperatuur moet de injectiepen wel volledig opgebruikt worden binnen de 30 dagen (deze regel is van toepassing ook wanneer de geopende pen verder in de frigo bewaard wordt).

Waarom is er een tekort aan Saxenda in apotheken?

Het probleem van een tekort aan Saxenda in apotheken komt in bijna alle EU-landen voor. De belangrijkste reden hiervoor is de grote populariteit van het geneesmiddel. Novo Nordisk produceert ook andere geneesmiddelen, dus het kan niet al zijn capaciteit alleen richten op injecties voor gewichtsverlies.

Wat gebeurt er bij een overdosis?

In het geval van een overdosis Saxenda kunnen symptomen optreden zoals ernstige misselijkheid, braken of ernstige hypoglykemie (een daling van de bloedsuikerspiegel), wat op zijn beurt kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, verwardheid en zelfs bewustzijnsverlies. Als u vermoedt een overdosis te hebben genomen, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken zodat deze mogelijke effecten zoveel mogelijk voorkomen en vermindert worden.

Wat moet ik doen als ik niet ben afgevallen?

Als u Saxenda gebruikt en nog geen gewicht hebt verloren, is het belangrijk om uw arts te raadplegen. Gewichtsverlies is een complex proces waarbij dieet, lichaamsbeweging en soms comorbiditeiten een rol spelen. Het kan nodig zijn dat uw arts uw algehele gezondheid, levensstijl en de dosis Saxenda die u op dit moment gebruikt, onder de loep neemt. Als Saxenda niet de gewenste resultaten oplevert, kunnen bovendien andere behandelingen worden overwogen.

Hoe weet ik of ik liraglutide-intolerantie heb?

Intolerantie voor liraglutide kan zich uiten in symptomen zoals aanhoudende misselijkheid, braken, diarree of ernstige buikpijn. Allergische reacties in de vorm van huiduitslag, jeuk of ademhalingsmoeilijkheden kunnen ook voorkomen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook om andere redenen kunnen optreden. Als u vermoedt dat u een intolerantie hebt voor liraglutide, moet u contact opnemen met uw arts voor een evaluatie en mogelijke aanpassing van uw behandelingsschema.

Waarom mag ik Saxenda niet gebruiken als mijn BMI lager is dan 27? 

Als uw BMI lager is dan 27, betekent dit dat u binnen een gezond gewichtsbereik valt en dat het gebruik van Saxenda medisch niet noodzakelijk is. Bovendien kan het gebruik van medicijnen voor gewichtsverlies bij personen zonder obesitas het risico op ongewenste bijwerkingen verhogen en resulteren in ongezond gewichtsverlies. U hebt misschien geen medicatie nodig, maar speciale voedingssupplementen die uw stofwisseling normaliseren en u helpen een gezond gewicht te behouden.

Kan ik geld besparen als ik Saxenda uit Duitsland of een ander land bestel?

U kunt het afslankmiddel bestellen in België, Nederland, Duitsland en vele andere Europese landen en daarmee effectief geld besparen. De prijs op de website is alleen van toepassing voor levering binnen de grenzen van het land waar de bestelling is geplaatst. 

Maar het is onwijs om naar dit medicijn te zoeken op Duitse websites. Het is beter om een verdeler uit de EU te kiezen die op legitieme wijze op de Nederlandse en Belgische markt gericht is. Je kan, als je in één van de Benelux landen woont, niet genieten van reducties of andere voordelen door op een Duitse site te bestellen.

Kan ik weer verdikken na de therapie?

Ja, het is mogelijk om weer aan te komen na het stoppen met Saxenda. De reden hiervoor is dat behandelingen voor gewichtsverlies vaak samengaan met aanpassingen in de levensstijl, zoals een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Als de medicatie wordt gestopt en deze veranderingen in levensstijl niet worden volgehouden, is de kans groot dat het gewicht weer toeneemt.

Is Saxenda het meest effectieve medicament voor gewichtsverlies?

Dit lijkt niet zo te zijn. Volgens de studies zijn er effectievere farmaceutische producten ontwikkeld. Prof. Dr. Luc Van Gaal van het UZA te Edegem, stelt dat liraglutide inwerkt op 2 hersennuclea, semaglutide op 3 en tirzepatide (het actieve bestanddeel in Mounjaro) zelfs op meer dan 3. Zodoende zouden medicamenten die semaglutide of tirzepatide bevatten effectiever moeten zijn dan Saxenda. Op dit moment, anno 2023, echter, is tirzepatide enkel goedgekeurd als behandeling voor diabetes en is haar toepassing voor gewichtsverlies nog onder review bij de Amerikaanse FDA. Saxenda is momenteel nog altijd het meest geteste en gebruikte injecteerbare medicament voor gewichtsverlies.

REFERENTIES

 1. https://www.saxenda.com/
 2. https://www.gezondheid.be/artikel/overgewicht/nieuw-geneesmiddel-tegen-obesitas-saxenda-beperkt-effect-en-risico-op-bijwerkingen-23162
 3. https://www.pharmaceutical-technology.com/features/the-medical-bypass-new-drugs-to-strike-obesity/
 4. https://www.medicines.org.uk/emc/product/2313#gref
 5. https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dom.14945
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8820228/
 7. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-probes-novos-weight-loss-drugs-reports-suicide-risks-bloomberg-news-2023-07-10/
 8. https://amp.dw.com/en/who-may-add-saxenda-obesity-drug-to-essential-medicines/a-65181430
 9. https://www.uza.be/nieuwe-obesitasmedicatie-tot-meer-dan-20-gewichtsverlies