Ventolin inhaler

Inhaler 100 mcg/dose; Accuhaler 200 mcg/dose

Online apotheek Koop nu

Overzicht

Astma puffers zijn bedoeld voor mensen met chronische aandoeningen. Ventolin (salbutamol, ook gekend als albuterol) is een welgekende remedie die beschikbaar is in verschillende vormen. Je hebt een voorschrift nodig om dit medicijn te kopen. Maar een voorschrift van een gediplomeerd zorgverstrekker kan je makkelijk via online consultaties verkrijgen, zeker als je het medicament al eerder voorgeschreven hebt gekregen. Gebruik een virtuele apotheek om je aankopen te doen, dan kan je eveneens een spreekuur verkrijgen met een arts die je het voorschrift kan geven dat je nodig hebt.

Kan je bij apothekers in België salbutamol puffers kopen zonder voorschrift?

Jammer genoeg moet je op doktersbezoek vooraleer je eender welk merk van albuterol kan kopen, omdat het een doktersbewijs vereist en niet over-de-toog (OTC) verkrijgbaar is. Echter, online bestellen is mogelijk. Kies een online apotheek die het product aanbiedt, doorloop met hun zorgteam het consultatie process en bespreek je symptomen. Het is eenvoudig om een voorschrift te bemachtigen via een e-consultatie. Momenteel kan je het niet bestellen in Duitsland of andere EU landen, maar geen zorg: er zijn Belgische verdelers aktief.

Koop de Ventolin puffer (Evohaler 100 mcg en Diskus 200 mcg) van een betrouwbare verdeler

Het medicament is ook te koop bij de meeste grote apotheekketens, echter, omwille van de globale pandemie, of in geval van tijdgebrek, is het vaak comfortabeler om online te bestellen. 

De voorgeschreven medicatie zal onmiddellijk door de apotheek verzonden worden naar je appartement of andere bestemming. 

Snelle checkout en gediplomeerde specialisten om al uw vragen te beantwoorden – het is geen competitie: online is the way to go!

Wees erop attent dat, vooraleer je het product bestelt/gebruikt, je je dokter op de hoogte moet brengen als je: 

 • dit medicijn of een gelijkaardig medicijn voorheen gebruikt hebt;
 • hoge bloeddruk hebt;
 • lijdt aan een overactieve thyroid klier;
 • een voorgeschiedenis hebt met cardiovasculaire stoornissen;
 • lage potassium blood levels hebt;
 • gebruik maakt van xanthinederivaten (zoals theofylline) of corticosteroïden voor astma;
 • een behandeling met diuretica ondergaat;
 • aan diabetes mellitus lijdt;
 • medicijnen gebruikt om neusverstopping te behandelen;
 • gebruik maakt van een vernevelaar voor anticholinergische medicijnen alsook voor salbutamol, dan moet je goed oppassen: spreek eerst met je dokter, volg zijn aanwijzingen nauwgezet op, en kijk uit dat je geen oplossing of verstuiving in je ogen krijgt.

De Ventolin inhaler: what is het en hoe het te gebruiken

Dit medicijn verlicht het zwellen in de luchtwegen om astma aanvallen te voorkomen en te verlichten. Puffers helpen bij irriterende reacties in vernauwde luchtwegen zoals moeilijke in- en uitademing, hoestbuien, borstpijn of andere kwalen.

Kijk na welke de boven- en onderkant van de puffer is. Sta of zit recht wanneer je je inhaler gebruikt. Dan, nadat je verzekerd hebt dat het kapje verwijderd is, schud je de inhaler gedurende ongeveer 10 seconden. Adem uit op natuurlijke wijze, plaats het mondstuk in je mond, neem een diepe ademhaling en verwijder het toestel, terwijl je je adem inhoudt voor 30 seconden, en adem dan uit.

In geval van een langdurige behandeling kan het aanbevolen zijn om 2 inhaleringen van 100 mcg, vier maal per dag, te nemen.                                                                
De totale dagelijkse dosis salbutamol mag de 800 mcg (8 inhaleringen van 100 mcg) niet overschrijven. Voor kinderen onder de 12 jaar is de dagelijkse maximum dosis 100-200 mcg, afhankelijk van de aanbevelingen van de arts.

Om het uitlokken van bronchospasmen bij het sporten te voorkomen neem je dit medicijn 15-30 minuten voor de training in. De gemiddelde duur van het effect van het medicijn bedraagt tussen de 4 en de 6 uren.

Wat is het verschil tussen de Evohaler en Accuhaler? De ‘Evohaler’ functioneert als een normale inhaler, terwijl de ‘Accuhaler’ een circulaire puffer is die droog poeder bevat.

Een andere versie van het medicijn is de Ventolin®Respirator Solution (5 mg/ml). Deze is ontworpen om gebruikt te worden met behulp van vernevelaars (kleine toestelletjes die vloeibare medicatie verstuiven)

Om een gebruiksklare suspensie te bekomen voor de behandeling en preventie van een astma aanval, wordt 0.5-1.0 ml oplossing gemengd met 1.5 ml saline. 

De patiënt inhaleert het medicijn gedurende 10 minuten.

Voor de behandeling van acute toestanden mag men 2 ml onverdund Ventolin®Respirator Solution (10 mg salbutamol) gebruiken. In dit geval, hangt de duur van de procedure af van hoe snel de benodigde luchtwegverwijding is bereikt. (normaal gezien 3 – 4 minuten ).

Als de effectiviteit van de behandeling begint te af te nemen is het niet toegestaan de dosis te vermeerderen. Zulke gevallen moeten met de huisdokter besproken worden vooraleer de behandeling mag gewijzigd worden.

Voorzorgen en bijwerkingen

In verwachting zijn is geen tegenindicatie voor dit product. Meer nog, het vrijmaken van de luchtwegen en maximaliseren van de capaciteit van de longen is goed voor de ontwikkeling van de foetus. Maar vertel je gezondheidsspecialist altijd als je zwanger bent, want zij moeten de potentiële voordelen afwegen tegenover de mogelijke risico’s.

Gebruik het  medicijn niet als je allergisch bent voor één van haar bestanddelen. Licht je dokter in als je andere medicijnen gebruik, vooral medicijnen die onaangename of schadelijke interacties kunnen veroorzaken wanneer zij gecombineerd worden met salbutamol, inclusief, maar niet beperkt tot, diuretica, digoxine, bètablokkers, antidepressiva, of andere luchtwegverwijders.

Er is bijzondere voorzichtigheid geboden bij patiënten met cardiovasculaire problemen omdat Salbutamol daar een negatieve invloed op kan hebben. In geval van pijn in de borst, moet je een dokter raadplegen en hem informeren van het feit dat je Ventolin gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • tremor;
 • hoofdpijn;
 • tachycardia

Andere negatieve reacties zijn zeldzaam of zeer zeldzaam. Een complete lijst kan je terugvinden in de bijsluiter.

Belangrijke informatie voor sporters: Wees er bewust van dat gebruik van dit medicijn kan leiden tot een positieve dopingtest.

Albuterol kopen? Het is hetzelfde middel

Albuterol is een andere naam voor salbutamol, een actief bestanddeel van het product Ventolin. De naam ‘albuterol’ is meer in gebruik in de VS, terwijl in Europa vaker de naam ‘salbutamol’ gebruikt wordt.

Is salbutamol verkrijgbaar via het Kruidvat?

Kruidvat kan geen medicamenten verkopen die enkel verkrijgbaar zijn met doktersvoorschrift. Daarom: pogingen om dit medicijn te kopen in een over-de-toog (OTC) winkel zullen tevergeefs zijn. Zoek salbutamol dus niet via het Kruidvat maar kies voor webdiensten die je consultaties kunnen aanbieden met gediplomeerde dokters die in staat zijn voorschriften af te leveren.