Oxycodone Kruidvat

Oxycodon (Kruidvat)

Alternatieve medicatie (Tramadol)

Online service: België Koop nu
Online service: Nederland Koop nu

Overzicht

Wat is oxycodon en waar wordt het verkocht?

Oxycodone hydrochloride is een ‘opioïde’. Opioïden zijn semi-synthetische stoffen afgeleid (derivaat) van de opiumplant. ‘Semi-synthetisch’, omdat zij enerzijds bestaan uit verwerkte, natuurlijke, bestanddelen van de plant en anderzijds uit synthetische stoffen, analoog aan de natuurlijke bestanddelen van die plant, en/of mogelijk geheel nieuwe, originele, synthetische componenten. De meest bekende van opium afgeleide stof, morfine, echter, is geen opioide, maar een ‘opiaat’, omdat het volledig bestaat uit niet- synthetische, verwerkte, bestanddelen van opium.

Bekende merken van oxycodon zijn Roxicodone and Oxycontin. Oxycodon wordt gegeven aan mensen met erge chronische pijnen. Bij veel mensen neemt het deze volledig weg, bij sommigen blijft er nog sprake van enige pijn, zij het dat deze draaglijker is. Naast pijn te stillen veroorzaakt het medicament ook gevoelens van euforie. Mede omwille van dit euforische effect gebruiken sommige mensen de stof ook voor recreatie. Er zijn ook heel wat mensen die depressief zijn die de stof gebruiken om hun psychologisch lijden te verlichten.

Zoals alle opioïden en opiaten is ook oxycodon verslavend, wat het risico op misbruik bij voornoemde groepen gebruikers groot maakt. Tijdens het nemen van de stof treedt snel gewenning op: u hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bekomen en verminderen wordt moeilijker hoe langer men gebruikt. Tot het uiteindelijk fysiek en emotioneel als geestelijk zeer lastig en pijnlijk wordt om er vanaf te geraken.

Oxycodon komt in instant werkende en langzaam afgevende tabletten, injecties, en tabletten die ‘niet manipuleerbaar’ zijn (om misbruik te voorkomen).

Omwille van het risico op wangebruik dat gepaard gaat met dit medicijn kan U het niet zomaar vrij kopen. Een bezoek aan de dokter annex voorschrift is absoluut noodzakelijk. Vervolgens kan u het medicijn kopen in een lokale apotheker of online, op een webshop van een apotheek, of op een farmaceutisch diensten platform.

Voor pijnpatiënten wordt deze stof terugbetaald door het RIZIV (België).

Vormen van pijn die met oxycodon behandeld worden

Rugpijn, spierpijn, pijnen veroorzaakt door kanker, artritis, neuralgie en neuropathieën, pijn door schade aan de zenuwen in de ruggengraat of de hersenen, psychogenese pijn.

Risico’s van het online bestellen van oxycodon

Online kan men oxycodon kopen zonder voorschrift. Dit is echter illegaal en gevaarlijk, omdat u dan niet weet wat u precies aangeleverd krijgt.

Indien u dit product online wil kopen, doe dat dan op een farmaceutisch dienstenplatform zodat u beschermd bent tegen fraude. Daar biedt men u een in de prijs inbegrepen digitaal consult aan met een gediplomeerd arts die u oxycodon kan voorschrijven indien hij/zij het medicament toepasselijk vindt voor uw situatie.

Waarom oxycodon niet beschikbaar is in het Kruidvat

Het Kruidvat is een befaamde winkelketen in België en Nederland die nu ook een bekende webshop heeft. Kruidvat is echter geen apotheek maar een drogisterij. Drogisten mogen enkel genezende producten verkopen die geen voorschrift vereisen. Daaronder vallen milde medicatie, kruidenmiddelen, voedingssupplementen, hygiëne- en schoonheidsmiddelen, en dies meer. De winkel heeft een zeer ruim assortiment van nuttige producten en het kan nooit kwaad om eens te gaan kijken of u er producten vindt die u kunnen helpen. Sowieso loopt u met hun producten niet hetzelfde risico op bijwerkingen als met voorschrift-plichtige medicatie.

OTC-pijnstillers in het Kruidvat

OTC staat voor het Engelse ‘Over The Counter’, wat betekent: waarvoor er geen voorschrift gevraagd wordt. In het Kruidvat kan u wel lichte, maar geen zware pijnstillers kopen, omdat dat het altijd de zwaardere medicatie is die een voorschrift vereist. Het Kruidvat heeft echter wel degelijk, naast zachte, natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld Valeriaan en St.-Janskruid, ook lichte synthetische pijnstillers.

Online alternatieven voor oxycodon

Er zijn de lichtere pijnstillers, die geen opioïden of opiaten zijn en die geen voorschrift vereisen:

  • paracetamol,
  • aspirine (of acetylsalicylzuur),
  • ibuprofen/naproxen/diclofenac (NSAID’s).

Dan zijn er de lichtere opioïden, die wel een voorschrift vereisen

Tramadol gaat al in de richting van oxycodon qua kracht, maar is toch nog wat milder en heeft zodoende ook lichtere bijwerkingen en is minder verslavend.

Tenslotte zijn er de zware opioïden

  • fentanyl
  • morfine
  • oxycodon

Oxycodon steekt werkelijk de kroon, zowel wbt pijnstillende kracht, als bijwerkingen, als verslavendheid.

Het verslavende karakter van opioïden, de opioïde crisis in de VS, en waarom het in de EU zo een vaart niet loopt.

In de VS zijn bedrijven: privé hospitaals en dokterspraktijken, vanaf begin de jaren 2000 opioïde pillen beginnen te promoten op commerciële wijze. Daardoor zijn heel wat mensen die het eigenlijk strikt gezien niet nodig hadden, of die kwetsbaar zijn voor verslaving omwille van hun individuele constitutie, of door hun sociale situatie, eraan verslaafd geraakt. Velen zijn er tot 10-20 jaar afhankelijk van geweest, alvorens af te kicken of een ongeluk te krijgen. U kan zich al indenken hoeveel geld die vele jarenlange verslavingen hebben opgebracht voor de producenten en bedrijven die dit gebruik gepusht hebben.

In de EU, echter, heeft het zo een vaart niet gelopen, en dat komt volgens experts omdat de farmaceutische sector en de gezondheidszorg veel strikter gereguleerd en gesubsidieerd zijn bij ons. Kortom: in de EU heeft de overheid meer controle over hoe mensen medicatie (kunnen) gebruiken.

Met goede begeleiding van uw huisarts kan u oxycodon veilig gebruiken

Het is bij dit soort medicament zeer belangrijk dat u zich aan het voorschrift van de arts houdt en niet op eigen houtje uw dosis gaat aanpassen. Het is uiteraard veel beter te voorkomen dat u verslaafd geraakt dan achteraf te moeten ontwennen.