paracetamol codeine kopen

Paracetamol / Codeïne

10 mg, 15 mg, 20 mg

Online apotheek Koop nu

Overzicht

Wat is paracetamol en wat is paracetamol-codeine?

De actieve stof paracetamol is in veel landen bekend als acetaminophen. De 2 benamingen gaan over dezelfde substantie: para-acetylaminofenol. Omdat deze naam erg lang is hebben verschillende instanties er enerzijds paracetamol (EU, WHO, UK), en anderzijds acetaminophen (US, Canada, Japan) van gemaakt.

Para-acetylaminofenol wordt als medicijn gebruikt om koorts en milde tot gematigde pijn te behandelen. Omdat er op para-acetylaminofenol geen patent staat zijn er heel wat merken die  deze stof produceren en verdelen. Enkele bekenden zijn: Panadol, Calpol en Tylenol.

Codeïne toegevoegd aan paracetamol maakt het medicijn extra potent maar heeft het nadeel dat het verslavend is.

Hoe werkt paracetamol?

Het is vooralsnog onbekend hoe paracetamol precies werkt.

Er zijn wel enkele indicatoren:

 1. We weten dat paracetamol een effect heeft op het ganse lichaam. Dit zegt ons dat het medicijn werkzaam is via het centraal zenuwstelsel.
 2. We weten dat pijn ontstaat via communicatie tussen een gekwetst lichaamsdeel en de centrale prostaglandinen in de hersenen. Men denkt dat paracetamol de pijn communicatie blokkeert waardoor pijn boodschappen de hersenen niet bereiken en de patiënt geen pijn voelt.     

Hoe komt het dat paracetamol ook helpt tegen koorts?

Dit komt waarschijnlijk doordat paracetamol de productie van prostaglandines in de hypothalamus in de hersenen vermindert.

Normaal gezien verhoogt de hypothalamus door middel van deze prostaglandines, wanneer een virus of bacterie het lichaam binnendringt, als verdediging de lichaamstemperatuur. Deze hogere temperatuur noemen wij koorts. Koorts doet virussen en bacteriën afsterven.

Dus, hoewel paracetamol ons beter doet voelen doordat de lichaamstemperatuur zich stabiliseert, vermindert het tegelijkertijd ook de natuurlijke afweer tegen virussen en bacteriën.

Hoe neem je paracetamol?

Raadpleeg steeds je arts en de bijsluiter alvorens dit geneesmiddel te nemen. Hou daarbij in het achterhoofd dat het een groot verschil maakt of je paracetamol op zichzelf gebruikt danwel in combinatie met codeïne.

Je neemt paracetamol afhankelijk van de intensiteit van de pijn en daarbij de werkingsduur en de dagelijkse maximum hoeveelheid in acht nemend. Het medicament begint te werken na 30 minuten en haar werking duurt doorgaans 4 tot 6 uren. Bij langdurige pijn is het nodig de toediening over de dag heen te spreiden,

 

Toedieningsinstructies voor paracetamol
Type Toedieningswijze Vorm Dosis
Paracetamol zonder codeïne  Oraal / Tabletten / Onmiddellijke afgifte 325 mg tot 500 mg 650 mg, iedere 4 – 6 uur, niet meer dan 3250 tot 4000 mg per dag.
Oraal / Tabletten / Langdurige afgifte 80 mg tot 160 mg 1300 mg iedere 8 uren, niet meer dan 3900 tot 4000 mg per dag.
Zetpil 125 mg, 250 mg en 500 mg 650 mg iedere 4 – 6 uur, niet meer dan 3900 mg per dag.
Paracetamol met codeïne  Oraal / Tabletten  500 mg paracetamol + 30 mg codeïne Eén of twee tabletten om de 4-6 uur. Maximum 8 tabletten per dag.

 

Wat is de prijs van paracetamol-codeïne?

De online prijs van paracetamol-codeïne in België ligt iets hoger dan de prijs die je betaalt in je lokale apotheek, omdat je extra diensten inbegrepen krijgt zoals online doktersconsultatie en levering aan huis.  De prijs van paracetamol zonder codeïne ligt logischerwijs respectievelijk ook lager dan die met codeine.

Paracetamol-codeïne online kopen

Je kan Paracetamol/Codeïnefosfaat gemakkelijk kopen in België aangezien het gebruik ervan zo wijdverspreid is. Je kan dit doen in je lokale apotheek of op een online farmaceutisch platform.

Voor paracetamol met codeine heb je een doktersvoorschrift nodig, voor paracetamol zonder codeïne niet.

Paracetamol codeïne online bestellen op een farmaceutische platform is eenvoudig en heeft enkele voordelen. Je betaalt weliswaar iets meer dan in je lokale apotheek maar je spaart een doktersbezoek uit. Want bij deze farmaceutische apotheken kan je een online consultatie verkrijgen die mee in de prijs van het medicament zit. Wat paracetamol zonder codeïne betreft echter maakt dit niet uit omdat je het kunt krijgen zonder voorschrift.

Het grote voordeel van online farmaceutische platformen is uiteraard dat je je deur niet uit hoeft. Je rekent af via je computer of smartphone en de volgende dag ligt je bestelling in de brievenbus.

Niet enkel in België kan je gebruik maken van deze online diensten maar ook wanneer je op je favoriete vakantiebestemming bent: Onder andere in Frankrijk, Spanje, Italië, kan je paracetamol of andere medicatie bestellen en aangeleverd krijgen op je hotel, bungalow, vakantiehuis of flat.

Paracetamol met codeïne bestellen bij Kruidvat

Paracetamol zonder codeïne kan je kopen bij het Kruidvat omdat dit medicijn geen voorschrift vereist. Paracetamol met codeïne kan je niet kopen in het Kruidvat, omdat codeïne een voorschrift vereist.

Kruidvat heeft een drogisterij vergunning. Daarmee mag je gezondheids- en schoonheidsproducten verkopen die niet strikt medisch zijn. Drogisterij licenties laten geneesmiddelen toe voor zover die geen voorschrift vereisen. Voor voorschrift medicamenten heb je een apothekers licentie nodig.

Alternatieven voor paracetamol

Paracetamol zonder codeïne

Codeïne is verwant aan morfine en opium. Het werkt pijnstillend voor milde tot matige pijn. Codeïne en paracetamol gecombineerd is extra potent. Codeïne heeft echter het grote nadeel dat het verslavend werkt: je hebt er steeds meer van nodig en je ondergaat bijwerkingen als je er mee stopt.

Voor Paracetamol zonder codeïne heb je geen voorschrift nodig.

Zetpil

Een alternatieve wijze om paracetamol te nemen is de zetpil. De zetpil wordt rectaal (via de anus) toegediend in plaats van oraal. Mensen nemen liever orale tabletten of capsules maar soms biedt de zetpil duidelijke voordelen.

De zetpil is een goede oplossing:

 • wanneer de patiënt een drank of tablet niet wil of kan nemen;
 • wanneer een plaatselijke werking nodig is, bv in het rectum of de dikke darm;
 • om maagklachten/maagzuur te vermijden;
 • de afbrekende werking van de lever te vermijden.

Nadelen:

 • zetpillen hebben over het algemeen een langzamere en onvolledigere werking, maar in geval van paracetamol blijkt het omgekeerde waar te zijn;
 • moeilijker te bewaren;
 • kan irriteren (lokaal).

Paracetamol van Biogaran, Viatris an Actavis

Biogaran, Viatris (voorheen Mylan) en Actavis zijn bedrijven gespecialiseerd in generieke versies van gepatenteerde medicijnen. Patenten bestaan in allerlei maten en vormen en vele laten cloning toe, of, in ieder geval, toch na verloop van tijd.

Het voordeel van het produceren en verdelen van generische medicijnen is dat medicijnen goedkoper en breder beschikbaar worden. Dit komt door de toename van competitie, en daardoor prijs variatie, die zij op de markt teweegbrengen.

Ibuprofen

Ibuprofen behandelt, net als paracetamol, pijn en koorts en is zo mogelijk nog effectiever, maar het heeft ook stevigere bijwerkingen, vooral voor de maag, en dit is de reden dat veel mensen liever paracetamol nemen.

Mogelijke bijwerkingen van paracetamol

Type paracetamol Bijwerkingen Advies
Paracetamol zonder codeine
 • overgevoeligheidsreacties;
 • lever of nier beschadiging.
Neem paracetamol niet te vaak en niet te lang.
Paracetamol met codeine
 • constipatie;
 • misselijkheid;
 • duizeligheid;
 • draaierigheid;
 • huidirritatie;
 • moeilijkheden met plassen.
Wees voorzichtig met het verslavende effect van codeïne.

Interactions

Voor paracetamol is voorzichtigheid geboden indien je ook isoniazid, bulsufan of anticoagulanten gebruikt. Indien je paracetamol in combinatie met codeïne neemt moet je eveneens oppassen met Valium, Seroquel, en Lyrica.
Er zijn heel wat meer medicaties die kunnen interageren met paracetamol of codeïne. Raadpleeg je dokter en de bijsluiter vooraleer paracetamol en/of codeine te nemen.

Bijzondere voorzorgen

Codeïne kan het veilig gebruik van machines bemoeilijken en is bovendien verslavend. Daarom is het middel enkel per voorschrift verkrijgbaar en heb je begeleiding nodig van een dokter gedurende de ganse behandeling.