zyban kopen

Zyban

Tablet 150 mg; 30-100 piece(s)

Online apotheek Koop nu

Overzicht

Wat is Zyban?

Zyban wordt voorgeschreven voor mensen die willen stoppen met roken. Een andere welbekende rookstopmedicatie is Champix. Champix is gebaseerd op de actieve substantie varenicline. Zyban is gebaseerd op een geheel andere stof: bupropion.

Wat is bupropion?

Bupropion wordt voorgeschreven als atypisch antidepressivum onder de naam Wellbutrin, en als ondersteuning bij het stoppen met roken onder de naam Zyban.

Bupropion vs SSRI’s

SSRI’s zijn de voornaamste groep van medicijnen die gegeven worden aan mensen die aan depressie lijden.

In tegenstelling tot SSRI’s heeft bupropion geen nadelig effect op seksueel functioneren, lichaamsgewicht en wakkerheid en is het meer effectief bij het verlichten van symptomen als hypersomnia en vermoeidheid. Aan de andere kant gaat gebruik van bupropion gepaard met een hoger risico op convulsies.

Bij depressie gaat een dokter/psychiater omzichtig om met voorschrijven omdat antidepressiva selectief inwerken op de hersenen. Depressie is een algemeen voorkomend symptoom dat er aan de buitenkant  bij verschillende depressieve mensen hetzelfde uit ziet maar desondanks getriggerd kan worden door een verscheidenheid aan onderliggende factoren. Daardoor kan (moet) er ook via een verscheidenheid aan chemische interacties gewerkt worden.

Na een voorlopige diagnose op basis van een medische vraagstelling kiezen dokters de in hun ogen vermoedelijk meest geschikte medicatie uit voor hun patiënt die zij dan in een proefbehandeling gaan voorschrijven. Afhankelijk van het success van deze proefbehandeling gaan zij door met dezelfde medicatie of vervangen zij het proefmedicament door een ander type antidepressiva.

Bupropion wordt gegeven aan mensen die niet, of niet goed, reageren op SSRI’s of die klagen over bepaalde bijwerkingen van SSRI’s. Anderzijds zullen mensen die gevoelig zijn aan convulsies eerder een SSRI of een derde type antidepressiva voorgeschreven krijgen.

Zyban om te stoppen met roken

Zyban is de merknaam van bupropion, specifiek voor het stoppen met roken. Bupropion werd oorspronkelijk geproduceerd onder de merknaam Wellbutrin, voor het verhelpen van depressie. Na verloop van tijd werd het duidelijk dat mensen die Wellbutrin gebruikten interesse verloren voor roken. Veel rokers die niet van plan waren te stoppen, stopten vanzelf met roken terwijl zij Zyban namen voor hun depressie.

In 1997 werd bupropion goedgekeurd als rookstopmiddel, onder de merknaam Zyban.

Doet Zyban afvallen?

Volgens wetenschappelijk onderzoek vallen een deel gebruikers van Zyban af, vooral vrouwen tussen 50 en 59 jaar oud blijken af te vallen.

Helpt Zyban bij ADHD?

Bupropion kan tot een lichte verzachting van de symptomen van ADHD leiden. Het kan een oplossing zijn voor volwassenen die geen stimulerende medicatie kunnen verdragen of er voor kiezen om die niet te nemen.

Hoe werkt Zyban?

Het is geweten dat Zyban de hersenen zodanig beïnvloed dat nicotine minder effectief wordt. Het gevolg is een verminderde belangstelling voor roken, een afname van het verlangen naar nicotine en minimale ontwenningsverschijnselen.

Zyban nemen als je niet depressief bent

Je hoeft niet depressief te zijn om Zyban te nemen. Zyban is bedoeld om te stoppen met roken. Het kan, naast dat het je verlangen naar roken verminderd, ook depressieve gevoelens die het gevolg zijn van ontwenning, tegengaan.

Hoe ziet een Zyban behandeling er uit?

Raadpleeg je dokter en lees de bijsluiter goed door vooraleer Zyban te nemen.

Zyban is bedoeld voor rokers die willen stoppen. Je hebt sowieso een voorschrift nodig van een dokter. Je begint Zyban te nemen terwijl je nog rookt. Vooraleer de behandeling begint kies je een dag uit dat je gaat stoppen, 8 tot 14 dagen na je van start gaat met tabletten nemen.

De behandeling ziet er als volgt uit:

Week 1

 • Dag 1 – 3: 150 mg: 1 tablet van 150 mg, eens per dag in te nemen.
 • Dag 4 – 7: 300 mg: 2 tabletten van 150 mg, op 2 tijdstippen per dag in te nemen, met tenminste 8 uren tussentijd. Best het eerste tablet vroeg genoeg plannen want Zyban kan het moeilijker maken in slaap te vallen.

Week 2

Ga verder met het nemen van 2 tabletten van 150 mg, op 2 tijdstippen per dag in te nemen, met tenminste 8 uren tussentijd. Stop met roken op de dag die je op voorhand hebt vastgelegd.

Week 3 en daarna

Ga zo tot en met 7 weken door, tenzij de dokter beslist dan het langer moet.

Neem nooit meer dan 300 mg per dag.

Als je na drie weken nog geen volledige rookstop bereikt hebt kan het zijn dat het beter is om te stoppen met Zyban. Er zijn een hele reeks andere middelen en methodes die je kan gebruiken om te stoppen met roken.

Als je een dosis gemist hebt en het moment van de volgende dosis nadert, neem dan de vergeten dosis niet in maar sla hem over. Anders riskeer je te over-doseren, wat tot convulsies en andere problemen kan leiden.

In geval van overdosering dien je onmiddellijk je arts of het antigifcentrum te contacteren, of naar de spoedgevallendienst te gaan, ook al merk je (nog) niets.

In normale omstandigheden is het niet goed om abrupt met Zyban te stoppen, tenzij je bijwerkingen ervaart.

Tegenindicaties en interacties

Neem Zyban enkel als je roker bent en wil stoppen met roken.

Patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis moeten een aangepaste dosis krijgen.

Patiënten die eveneens MAO remmers nemen zoals linezolid, of intraveneuze methyleenblauw kunnen symptomen van hypertensie (hoge bloeddruk) vertonen.

Bijwerkingen van Zyban

Opgelet! Er zijn zeldzame gevallen bekend van mensen die, net zoals bij sommige andere antidepressiva, zelfmoordneigingen ontwikkelden als reactie op Zyban.

Meer voorkomende milde bijwerkingen

 • slapeloosheid
 • droge mond
 • duizeligheid
 • pijn in gewrichten
 • rinitis (ontsteking van de slijmvliezen in de neus)

Zeldzame ernstige bijwerkingen 

 • zelfmoordgedachten en- gedrag, voornamelijk in adolescenten en jong volwassenen
 • neuropsychiatrische  bijwerkingen en risico op zelfmoord tijdens het stoppen met roken
 • stuiptrekkingen
 • hoge bloeddruk
 • manie of hupomania
 • psychose en andere neuropsychiatrische reacties
 • hoekglaucoom
 • hypergevoeligheidsreacties

Zyban bestellen

Je kan uit je huis gaan om bij de dokter op raadpleging te gaan, een voorschrift te verkrijgen en je dan naar je buurtapotheek te verplaatsen. Of, wat nog het gemakkelijkste en goedkoopste is: Zyban online kopen bij een online apotheek, met online doktersconsultatie inbegrepen in de prijs die je voor Zyban betaald.

Terugbetaling door het RIZIV

Indien je ouder dan 35 bent en lijdt aan chronisch obstructief longlijden (COPD) krijg je Zyban van de overheid terugbetaald. Je moet dan een bewijs kunnen voorleggen van professionele begeleiding tijdens je gehele stoptrajedct.

Hoeveel dozen Zyban krijg je terugbetaald?

Je krijgt een vergoeding die de kosten van alle dozen die voorgeschreven worden door de arts dekt.