metformine zonder recept

Metformine

Tablet 500 mg; 100, 168 stuk(s)

Online apotheek: België Koop nu
Online apotheek: Nederland Koop nu

Overzicht

Wat is metformine?

Type 2 diabetes is één van de meest voorkomende en gevaarlijkste ziekten. Het veroorzaakt niet enkel een veelheid aan onplezierige symptomen, maar kan levensbedreigend zijn. Metformine is één van de meest bekende populaire medicamenten die type 2 diabetes behandelen.

Voor wie is metformine geschikt?

Metformine is vooral aangewezen bij patiënten met gematigd ongecontroleerd bloedsuiker. Soms wordt het ook voorgeschreven voor mensen die de ziekte nog niet hebben maar haar dreigen te ontwikkelen. Dit wordt prediabetes genoemd. Het medicament is hier echter (nog) niet officieel voor erkent. Als derde indicator wordt metformine genomen door mensen die verdikt zijn ten gevolge van diabetes. Sommigen die geen diabetes hebben maar er toch mee hopen af te vallen nemen het ook, maar het gewichtsverlies bij deze mensen is discutabel en controversieel.

Welke bedrijven produceren metformine (Mylan, Teva en anderen)?

Metformine wordt gefabriceerd en verdeeld door verscheidene farmaceutische  bedrijven waaronder Sandoz, Teva, Sanofi, Viatris (het voormalige Mylan) en een aantal andere. 

Je kan, bijvoorbeeld, Metformine van Viatris kopen in online apotheken. Viatris is een internationaal farmaceutisch bedrijf met hoofdkwartier in the Verenigde Staten dat voortgekomen is uit de fusie in 2020 van Mylan en Upjohn, Pfizer’s voormalige off-patent divisie.

Viatris verdeelt haar producten naar bijna alle uithoeken van de wereld. In de meeste landen bevinden zich representatieve kantoren van het bedrijf.

Hoe werkt metformine?       

Metformine behoort tot een groep medicijnen genaamd biguanides. Deze middelen verminderen de hoeveelheid suiker in het bloed door het vermogen van de lever om glucose vrij te geven te onderdrukken en voorkomen zo de ontwikkeling van diabetische complicaties, Metformine kan ook gebruikt worden om condities zoals fibromyalgie te behandelen, maar sluitend wetenschappelijke bewijs voor deze toepassing ontbreekt vooralsnog en zodoende wordt dit momenteel nog verder onderzocht.

Metformine voor gewichtsverlies

De ervaring zegt dat Metformin gewichtsverlies bevorderd door het normaliseren van het bloedglucoseniveau en het onderdrukken van honger. Volgens WebMD, echter, is dit medicament, onvoldoende doeltreffend om als afslankpil voorgeschreven te worden.

Hoeveel gewicht kan je verliezen met metformine. De bijsluiter van het medicament geeft niet aan hoeveel gewicht je ermee kan verliezen. Het zegt wel dat het gewichtstoename ten gevolge van diabetes voorkomt en eventueel zelfs kan bijdragen tot mild gewichtsverlies.

Studies hebben aangetoond dat 29% van deelnemende testpersonen 5% of meer van hun aanvankelijke gewicht verloren. Bij slechts 8% was dat 10%.

Hoe metformine innemen?

Metformine neem je, afhankelijk van het merk, één of twee keer per dag, in. Pillen worden verkocht in maten van 500, 850 en 1000 mg.

Gebruiksaanwijzingen worden individueel vastgesteld maar er zijn algemene richtlijnen:

Week 1 Lage dosis van 500 mg per dag, te nemen bij het avondeten. Dit om maagklachten te voorkomen.
Week 2-3 1000 mg per dag, waarvan 500 mg bij het ontbijt en 500 mg bij het avondeten.
Week 4-5 1500 mg per dag, waarvan 500 mg bij het ontbijt en 1000 mg bij het avondeten.
6+ weken Indien de patiënt geen bijwerkingen ervaart kan de dagelijkse dosis opgetrokken worden tot 2000 mg, waarvan 1000 mg bij het ontbijt en 1000 mg bij het avondeten.

Kan metformine gekocht worden zonder voorschrift?    

Metformine is een potent medicijn en kan bijwerkingen veroorzaken. Daarom mag je metformine niet gebruiken zonder voorschrift.

Kan je metformine kopen in het Kruidvat

Je kan metformine niet kopen in het Kruidvat of op de website van het Kruidvat.

Je kan metformine immers enkel kopen als je in het bezit bent van een doktersvoorschrift. Om een voorschrift te verkrijgen moet je een dokter bezoeken. Maar dit gaat niet altijd zo vlot. De dokter is misschien druk bezet en geeft je pas een afspraak binnen 1-2 weken. Als je het medicament zo snel mogelijk wil hebben kan je best een online dienst gebruiken.

Hoe Metformin 500, 850 of 1000 mg kopen in apotheken?

500, 850 en 1000 mg zijn de gebruikelijke dosissen voor metformine, maar deze zijn niet altijd allemaal beschikbaar wanneer je online bestelt. Legitieme websites die voorschriftsmedicatie aanbieden zijn om legale redenen altijd verbonden aan een fysieke apotheek. Om metformine te kopen via zo een online service, dien je een korte medische vragenlijst in te vullen. Deze wordt doorgenomen door één van de dokters die samenwerken met de site, en als deze, gebaseerd op je gezondheidsklachten, het medicament van toepassing vinden, schrijven zij een voorschrift uit.

Dit voorschrift wordt doorgespeeld naar de fysieke apotheek waarmee de site verbonden is en vervolgens verpakken zij de medicatie in en sturen het naar je op. Je ontvangt eveneens een trackingcode van hen waarmee je steeds kunt nagaan waar je pakje zich bevindt en kunt inschatten wanneer je het zal aankomen. Gemiddeld arriveren bestellingen de dag nadat de aanvraag verwerkt is bij jouw thuis. Online bestellen is dus zeer gemakkelijk.                                      ,                                      

Wat is de online prijs van metformine?

Als regel kan je stellen dat de prijs van medicatie online op zich hoger is dan wanneer je het rechtstreeks in je lokale apotheek koopt.   

Maar alles bij elkaar genomen is het kopen van medicatie online wellicht toch goedkoper omdat je online een “turnkey” service krijgt: doktersconsultatie, voorschrift én levering zijn allen inbegrepen in de prijs.

Voorzorgsmaatregelen

Het is aanbevolen om het medicament tijdens of onmiddellijk na de maaltijd in te nemen om verstoringen in het maag- & darmstelsel te voorkomen. Het tablet moet in zijn geheel doorgeslikt worden, met een glas water en zonder te kauwen.             

FAQ

Wat te doen wanneer ik een dosis mis?

Wanneer je een dosis vergeet te nemen en het is bijna tijd voor je volgende dosis, skip dan de vergeten dosis en neem gewoon je volgende dosis in.

Neem geen dubbele dosis tegelijk, of met een korte tussentijdse interval, in, om de gemiste dosis te compenseren. Op die manier loop je immers risico op een overdosis.

Wanneer mag je het medicament niet gebruiken?

Je mag metformine niet gebruiken als je overgevoelig bent aan bepaalde ingrediënten van de stof, of aan nier, lever- of hartziekten lijdt.

Dien je extra supplementen te nemen?  

Er zijn aanwijzingen dat metformine kan leiden tot cobalamine (vitamine B12) deficiëntie. Een tekort aan deze vitamine kan haarverlies, algemene zwakte, constipatie en andere onplezierige symptomen teweegbrengen. Het risico op lage B12 niveaus verhoogt bij inname van grotere hoeveelheden, langere duur van therapie, of bij mensen met een hoger risico op cobalamin tekort.

Om cobalamine deficiëntie te voorkomen, kan een patiënt  de recommandatie krijgen om B12 of een multivitamine complex bij te nemen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het medicament?

Metformine kan spierpijn, smaakstoornissen, misselijkheid, overgeven, diarree, verlies van eetlust, pijn in de onderbuik, erectiestoornissen en andere bijwerkingen veroorzaken. Meer gedetailleerde informatie omtrent bijwerkingen is te vinden in de officiële bijsluiter van jouw versie van het medicijn.

Zijn er medische interacties?

Metformine kan interageren met een aantal medicamenten. Daarom, indien je naast metformine nog andere middelen gebruikt, laat dat dan zeker weten aan je dokter. Goed om te vermelden is dat metformine zonder probleem kan genomen worden samen met insuline.

Kan je metformine en alcohol combineren?

Het is geen goed idee om metformine en alcohol gelijktijdig te gebruiken. Dit kan immers leiden tot lactic acidosis, een gevaarlijke toestand gekenmerkt door een hoge lactische zuurtegraad dewelke vaak fataal is wanneer ze onbehandeld blijft.

Hoe lang moet je metformine nemen?

Indien je lijdt aan type II diabetes moet je waarschijnlijk voor de rest van je leven medicatie gebruiken. Het nuttige effect van metformine kan enkel onderhouden worden door regelmatige inname. Wanneer je stopt met dit medicament in te nemen zonder haar te vervangen met een gelijkaardige medicatie kan het zijn dat je glucose niveau opnieuw stijgt.