sumatriptan kopen zonder recept

Sumatriptan

50 mg, 100 mg

Online service: België Bestel nu
Online service: Nederland Bestel nu

Overzicht

Migraine is een pijnlijk symptoom van een ernstige onderliggende neurologische stoornis. Conventionele pijnstillers tegen hoofdpijn werken vaak niet tegen migraineaanvallen. Dokters schrijven dan medicijnen voor die speciaal ontwikkeld zijn voor patiënten met deze diagnose, bijvoorbeeld, sumatriptan.

Wat is sumatriptan?

Sumatriptan is een stof die sinds 1991 gebruikt wordt om migraine te behandelen. Het werd ontwikkeld door het pharmaceutische bedrijf GSK, en wordt nu geproduceerd door verschillende fabrikanten waaronder Aurobindo, Teva, Mylan, … , onder verschillende merknamen: Sumatriptan, Imitrex, Imigrane, … Het medicijn is beschikbaar in de vorm van tabletten, hypodermische oplossing en neusspray.

Sumatriptan mag enkel gebruikt worden bij migrainepatiënten van 18 tot 65 jaar. Dokters schrijven het enkel voor in geval er een duidelijke diagnose is van migraine.

Men weet niet exact hoe dit medicijn migraine beïnvloed maar men gaat ervan uit dat sumatriptan op twee terreinen werkt:

 1. Sumatriptan doet hoofdpijn afnemen door de werking van CGRP af te remmen. CGRP betekent in het Engels: Calcitonin Gene-related Peptide, en in het Nederlands: Calcitonine Genen-Gerelateerde Peptide. Men denkt dat CGRP zorgt voor gevoeligheid van de trigeminale nociceptieve neuronen, wat hoofdpijn veroorzaakt.
 2. Sumatriptan zou de activiteit van de trigeminale zenuw doen afnemen, wat een verklaring zou zijn voor de effectiviteit van sumatriptan tegen clusterhoofdpijnen.

Kan Sumatriptan gekocht worden zonder voorschrift?

Sumatriptan kan enkel gekocht worden met doktersvoorschrift omdat er bij het gebruik ervan bijwerkingen kunnen optreden, zeker bij verkeerd gebruik. Als men bijvoorbeeld last heeft van normale hoofdpijnen en geen echte migraine dan is sumatriptan niet nuttig en, gezien de bijkomende  risico’s, onverantwoord. Er is dan andere medicatie voorhanden die milder is en geen bijwerkingen heeft. Migraine is een complex ziektebeeld en enkel een gediplomeerd arts is geplaatst om uitsluitsel te maken of iemand migraine dan wel een andere pathologie heeft, zoals bijvoorbeeld een hersentumor. Het ligt voor de hand dat er dan andere, dringende, therapieën nodig kunnen zijn. Een dokter bij de hand hebben die je gidst kan op die manier van levensbelang zijn.

In legale apotheken (zowel online als offline) kan je sumatriptan bevattende merken niet kopen zonder voorschrift. Echter, als je het medicijn bestelt via een online farmaceutisch dienstenplatform kun je een afstandsconsultatie met een dokter genieten en een elektronisch voorschrift van hem/haar verkrijgen. Deze procedure is eenvoudig: alle stappen vinden plaats via de website van het platform.

Kan je Sumatriptan kopen via het Kruidvat?

De Kruidvat gezondheids- en schoonheidsketen verkoopt medicijnen tegen hoofdpijn, maar je vindt er, ondanks hun ruime assortiment, geen merken die sumatriptan bevatten. Dit is omdat Kruidvat een drogist is en zodoende geen voorschriftsmedicatie verkoopt.

Kruidvat heeft goede service, een gebruiksvriendelijke website en groot aantal winkels, maar je kan bij hen geen e-voorschrift verkrijgen, wat wel het geval is bij online farmaceutische platformen die erkende apothekers vertegenwoordigen.

Kan je bij Kruidvat andere migrainemedicatie vinden?

Voor de behandeling van hoofdpijn kan je er bijvoorbeeld Excedrin kopen, maar dit medicijn is niet hetzelfde als sumatriptan. Zie de tabel hieronder voor een vergelijking.

Sumatriptan, Imitrex, Imigrane, … Excedrin
Actieve stof sumatriptan acetylsalicylzuur (aspirine), paracetamol (acetaminophen) en cafeïne
Indicatie voor gebruik migraine acute hoofdpijn, migraine
Vorm tabletten / oplossing voor injectie / neusspray tabletten
Werking
 • waarschijnlijk vermindert  sumatriptan de druk in de bloedvaten van het hoofd
 • Acetylsalicylzuur en paracetamol remmen de productie van prostaglandines af. Prostaglandines staan in voor communicatie in het zenuwstelsel. Door deze te verstoren neemt ontsteking af.
 • Cafeïne versterkt het effect van acetylsalicylzuur en paracetamol.
Is voorschrift vereist? ja (kan online verkregen worden) nee
Kan het online gekocht worden? ja ja

Wanneer een dokter je gediagnosticeerd als lijdend aan migraine, zal hij/zij je mogelijke behandelingswijzen voorleggen. Indien hij/zij sumatriptan aanbeveelt vervang dat dan niet met Excedrin. Excedrin heeft niet dezelfde specifieke werking en helpt waarschijnlijk slechts gedeeltelijk bij het verminderen van de druk in de bloedvaten van het hoofd, wat wellicht de oorzaak van migraine is. Het kan eventueel wel aanbevolen zijn wanneer er geen sumatriptan voor handen is.

Onder de mogelijke alternatieven voor sumatriptan wordt soms zolmitriptan overwogen. Dit is een stof die net als sumatriptan specifiek geproduceerd wordt voor migraine. Het heeft een gelijkaardige (maar niet identieke) werking. Beiden zouden de druk in de bloedvaten van het hoofd verminderen.

Waar kan je veilig online een migraine medicament kopen?

Patiënten zijn niet altijd in staat om op doktersbezoek te gaan of naar een apotheek te lopen, dus verkiezen zij om online te kopen met snelle levering. Om de aankoop veilig te laten verlopen en zeker te zijn dat je wel degelijk het geneesmiddel koopt dat je denkt te kopen moet je de transactie verrichten op een legitiem farmaceutisch platform. Een site is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten die het aanbiedt en de veiligheid van de financiële transacties.

Het plaatsen van een bestelling op een farmaceutisch platform gaat als volgt:

 1. Keuze van medicament;
 2. Online doktersconsultatie en ontvangen voorschrift;
 3. Keuze van betalings- en leveringsmethode;
 4. Het medicament komt een dag later aan bij jouw thuis.

Op de website vind je prijzen van medicamenten. Hou er rekening mee dat die prijs product, doktersvisite én levering omvat. En, los van het feit of je nu al dan niet een bestelling plaatst, je kunt steeds rekenen op ondersteuning van de supportdienst van de site.

Zulk een procedure en prijsvorming zijn karakteristieken van een legale online verkoper van medicijnen. Online kwakzalvers verkopen sumatriptan zonder voorschrift, bieden geen doktersconsultatie aan, gebruiken non-standaard betaalmethoden zoals bitcoins, en verleiden klanten met een onredelijk lage prijs. Bij een legaal farmaceutisch platform zul je zien dat het officieel geregistreerd is en in vele EU landen operationeel is: niet enkel in België, maar ook in Nederland, Duitsland, enz. Sites van zwartemarkt verkopers zijn meestal geregistreerd in Afrikaanse of Aziatische landen. Het risico misleid te worden is vooral groot als de site zich in Rusland bevindt. Wees voorzichtig met verdachte verkopers!

Hoe sumatriptan pillen nemen?

Het medicijn moet genomen worden zodra de eerste symptomen van migraine, met of zonder aura, zich voordoen. Haar effektivitet en farmaceutische werking hangen niet af van de gevorderdheid van de aanval, maar hoe dan ook geldt dat hoe eerder het medicijn ingenomen wordt, hoe eerder er een verbetering zal zijn in de toestand van de patiënt.

Sumatriptan dient voor een symptomatische behandeling, het medicijn is niet bedoeld voor preventief gebruik.

Neem het tablet in met voldoende water, en zonder te kauwen. Het effect van de stof kan ervaren worden vanaf ongeveer 30 minuten na de inname van het tablet.

Hoe de dosis bepalen: 50 mg of 100 mg?

De aanbevolen dosis is 50 mg. De dokter kan ook meer voorschrijven, eventueel afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand van de patiënt, maar dat is ongebruikelijk. Soms is 25 mg voldoende maar het effect is dan veel lager.

Wanneer, nadat de medicatie in eerste instantie geholpen heeft, er toch terug een aanval optreedt, mag er opnieuw een tablet genomen worden. De onderbreking tussen twee innames mag echter niet minder zijn dan 2 uren en de dagelijkse maximum dosis mag de 300 mg niet overschrijden.

Deze posologie is enkel van toepassing op sumatriptan in tabletvorm. Bij de neusspray gebruik je 10mg en 20mg en voor subcutane injecties 6 mg per 0.5 ml.

Het is je dokter die deze dosissen uiteindelijk voor je bepaalt en je voorschrijft. Doe nooit aan zelfmedicatie!

Tegenindicaties en bijwerkingen

Deze behandeling voor hoofdpijn, in eender welke vorm, is niet geschikt voor patiënten die:

 • een myocardiaal infarct hebben ondergaan;
 • symptomen hebben van coronaire hartziekte;
 • lijden aan ernstig leverfalen;
 • ergotamine nemen;
 • monoamine oxidase remmers nemen.

Zwangerschap Is geen absolute tegenindicatie, maar vooraleer een behandeling met sumatriptan voor te schrijven moet de dokter de voordelen tegen de nadelen voor patiënt én foetus afwegen.

Wat betreft mogelijke bijwerkingen moet men opletten voor:

 • duizeligheid;
 • paresthesia;
 • verhoogde bloeddruk;
 • kortademigheid;
 • pijn en sensaties van warmte in één of meerdere lichaamsdelen;
 • slaperigheid.

Slaperigheid, als potentieel negatieve respons van het lichaam op tabletten, kan interfereren met rijden of het bedienen van machines. Hoe dan ook, rijden tijdens een migraine aanval is sowieso onveilig, onafhankelijk van of je al dan niet een behandeling ondergaat.

Vooraleer een therapie te starten moet je jezelf de volledige lijst met tegenindicaties en bijwerkingen eigen maken. Lees daartoe de bijsluiter en spreek het onderwerp grondig door met je dokter.

Ervaringen en opmerkingen

Sumatriptan heeft een hoge reviewscore op drugs.com, gebaseerd op meer dan 500 geverifieerde reviews. Patiënten geven het medicijn een algemene score van 7,7, en voor haar effectiviteit tegen clusterhoofdpijn 8,4. De overgrote meerderheid van de negatieve reviews zijn gerelateerd aan gekende ongewenste bijwerkingen, zoals aangegeven in de bijsluiter.