Victoza

6 mg/ml; 2, 4, 6 pennen

Online apotheek: België Koop nu
Alternativ behandling av diabetes Start consult

Overzicht

Victoza is één van de mogelijke behandelingen voor diabetes type II. Het imiteert de werking van het lichaamseigen GLP-1 hormoon. Dit hormoon stimuleert de vrijgave van insuline.

Je hebt naast medicamenten voor diabetes type II ook medicamenten tegen overgewicht die op dezelfde werkzaamheid gebaseerd zijn.

Wat is Victoza?

Victoza is een medicament dat geïnjecteerd wordt, gebaseerd op de actieve stof liraglutide, bedoeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Het medicament werd goedgekeurd voor gebruik in de EU in 2009.

Het medicijn laat je toe het glucoseniveau in je bloed binnen normale limieten te houden. Je dokter kan het voorschrijven als een toevoeging aan een behandeling met andere medicaties en/of insuline. Maar Victoza can ook op zichzelf staand gebruikt worden, bv in geval van metformine intolerantie. Metformine is een andere stof die gebruikt wordt in medicamenten voor de behandeling van diabetes type II..

Hoe Victoza kopen zonder voorschrift in België?

Het is niet moeilijk Victoza in België te kopen. Het wordt verkocht in reguliere en online apotheken. De enige voorwaarde om het te kopen is dat je een voorschrift kunt voorleggen. Bij een gewone apotheek moet je er zelf naar toe gaan met een voorschrift in de hand. In een online apotheek kan je doktersconsultatie annex voorschrift krijgen online, onmiddellijk, op het moment van bestelling. Hoe het ook zij, de verkoop van GLP-1 receptoren remmers aan mensen die geen voorschrift kunnen voorleggen is verboden. Normaal moet je daarvoor naar de dokter lopen en vervolgens naar de apotheker, maar online apotheken bieden een gemakkelijke alternatieve service aan, zodat je je daarover geen zorgen hoeft te maken. Er is geen reden om naar riskante aanbiedingen op verdachte sites te zoeken.

Wanneer je online bestelt wordt je bevraagt door een dokter die samenwerkt met de online verdeler. Hij verzamelt informatie over je gezondheid via een medische vragenlijst die je invult. Deze vragenlijst is zo ontworpen dat het de dokter toelaat snel te beslissen welke behandeling het beste is voor je. Indien dat Victoza is zal de dokter je er een voorschrift voor uitschrijven. Op basis daarvan zal de site je bestelling verwerken en je het medicijn toesturen.

De prijs van Victoza in België

De prijs van Victoza verschilt in België weinig van de prijs in andere landen. En zelfs al vind je in één van de EU landen prijzen die, bv, 10% lager liggen, zullen de hogere verzendingskosten dat voordeel teniet doen. 

De prijs die op de farmaceutische website staat omvat niet enkel het medicament maar ook de doktersconsultatie (dat je een voorschrift verschaft) en de spoedlevering. Je ontvangt het pakket binnen de 24 uren, tenzij wanneer je bestelt gedurende het weekeinde – dan zal het iets langer duren.

Medicamenten ter behandeling van diabetes worden door het ziekenfonds terugbetaald. Uiteraard, bv, insuline, maar ook Victoza, krijg je, bijgevolg, terugbetaald. De farmaceutische site assisteert je graag bij het bekomen van de terugbetaling. 

Hoe werkt Victoza?

Liraglutide (het actieve component van Victoza) is een kunstmatige dubbelganger van het GLP-1 hormoon.
In het lichaam wordt het geproduceerd als response op voedselinname en is verantwoordelijk voor vele belangrijke processen, waaronder de controle van het glucoselevel in het bloed. Liraglutide engageert GLP-1 receptoren, wat uiteindelijk leidt tot een toename van insulineproductie.en afremming van het proces van glucosesynthesis.

Studies hebben eveneens aangetoond dat liraglutide een positief effect heeft op hart- en bloedvaten, wat, onrechtstreeks, ook weer bijdraagt tot de vermindering van diabetes-gerelateerde ziekten.

Liraglutide kan niet gebruikt worden voor de behandeling van diabetes type 1. Dit medicament kan insuline niet vervangen, het helpt het lichaam enkel om het hormoon meer efficiënt en in de juiste hoeveelheden te produceren. Bij type 1 diabetes is het lichaam überhaupt niet in staat insuline te produceren, en dan heeft GLP-1 ook niets om te stimuleren.

Kan Victoza gebruikt worden voor gewichtsverlies?

Het is niet het voornaamste effect van het medicijn, en het wordt daarom normaal gezien niet voorgeschreven om obesitas te bestrijden. Maar een behandeling met Victoza kan wel degelijk leiden tot gewichtsverlies. Victoza vermindert de eetlust, lust naar vette voeding in het bijzonder. Het gevolg is dat men minder eet, net zoals iemand die geen Victoza neemt maar een ijzeren discipline handhaaft en daardoor minder eet. Minder eten impliceert uiteraard: afvallen.

Victoza is niet bedoeld voor afslanken. De samenstelling van het medicament en de dosis waarin het wordt voorgeschreven is bedoeld voor het verminderen van het bloedsuikerniveau.
Vergeet niet dat het toedienen van injecties niet voor vetverbranding zorgt. De hoeveelheid voedsel dat je effectief inneemt en de lichaamsbeweging die je betracht, blijven de bepalende factoren voor gewichtsverlies dan wel toename. Zonder deze zijn je kansen om tenminste 5% gewicht te verliezen minimaal.

Alternatieven voor Victoza om af te vallen

Het vermogen van liraglutide om patiënten te helpen gewicht te verliezen is niet onopgemerkt gebleven bij de fabrikant. Novo Nordisk produceert GLP-1 receptor afremmende geneesmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor gewichtsverlies. Het meest verkochte van deze reeks is Saxenda en de nieuwste ontwikkeling is Wegovy.

Wat kan je, buiten Victoza, kopen voor type 2 diabetes?

Als je dokter je heeft aanbevolen om Victoza te gebruiken, negeer dan zijn/haar aanbevelingen niet. Gebruik andere medicijnen enkel na hem/haar te consulteren.

Victoza vs Saxenda

Saxenda is het meest gelijkaardige alternatief voor Victoza omdat het dezelfde actieve stof bevat: liraglutide. Het essentiële verschil tussen deze injecties is de dosering. Studies hebben aangetoond dat een dosis van 3 mg liraglutide per dag, gecombineerd met dieet en lichaamsbeweging kan leiden tot een gewichtsverlies van tenminste 5%.

Victoza versus Wegovy

Wegovy en Victoza liggen verder van elkaar af maar behoren toch tot dezelfde klasse van medicatie. Het actieve ingrediënt in Wegovy is semaglutide. Dit is een GLP-receptoren remmer. Het voornaamste verschil met Victoza is dat je Wegovy slechts 1x per week hoeft te nemen, Dit maakt het gemakkelijker voor het lichaam om het medicijn te verwerken en verminderd de kans op bijwerkingen (alhoewel die blijft bestaan).

Er zijn nog andere klassen van medicijnen voor gewichtsverlies. We vermelden deze echter niet als alternatief omdat deze op andere principes gebaseerd zijn en een totaal andere werking en dosering hebben.

Victoza versus Trulicity

Trulicity, zoals Victoza, is een GLP-1 receptoren-remmer. Het actieve ingredient in dit medicament is dulaglutide. Het is in 2014 goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2. In de VS wordt het ook voorgeschreven voor hart- en vaat problemen gerelateerd aan diabetes. Anders dan Victoza moet Trulicity slechts 1x per week geïnjecteerd worden. Bij Victoza is dat dagelijks.

Victoza versus Ozempic

Ozempic kan insulinetherapie ondersteunen. Bij mensen die van zichzelf geen insuline maken kan het insulinetherapie echter niet volledig vervangen. Bij mensen die wel nog insuline aanmaken kan Ozempic eventueel een therapie van aangepast dieet en lichaamsbeweging zodanig ondersteunen dat insuline injecties minder of niet nodig zijn. Deze mogelijkheden hangen allemaal af van je medische geschiedenis en individuele karakteristieken van je lichaam.

Hoe neem je Victoza en wat is de juiste dosis?

Victoza moet geïnjecteerd worden met gebruik van een aangepaste syringe-‘pen’. Deze pen laat toe om eenvoudig en veilig subcutane (onder de huid, in de bloedvaten) inspuitingen te doen. Het is strikt verboden om liraglutide intramusculair of intraveneus toe te dienen.

Dit medicament is ontworpen om dagelijks in te nemen. Het specifieke tijdstip van de dag en of je het nu tijdens de maaltijd neemt of niet maakt niet uit, maar het is wel best dat je het iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip doet. Dit helpt de hoeveelheid liraglutide in het bloed constant te houden. De eerste 14 dagen zijn een overgangsfase. De dosis wordt gradueel verhoogt zodat het lichaam zich kan aanpassen aan de actieve stof. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en helpt je deze vroegtijdig op te merken, wanneer ze nog zo min mogelijk effect hebben. Gebruik, om zeker geen fouten te maken, deze tabel:

Week Dosis
1 0,6 mg
2 1,2 mg
3 tot einde 1,8 mg

Dit is het ideale dosisschema, aanbevolen door de fabrikant, in het geval er zich geen ernstige bijwerkingen voordoen als reactie op de inspuiting. De dokter kan hierop aanpassingen maken, afhankelijk van het verloop van de behandeling. Gebruik Victoza niet off-label (dit wil zeggen, voor andere zaken dan waarvoor het bedoeld is). Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan diabetes type 1 en diegenen die willen afslanken. In het eerste geval: liraglutide kan het bloedsuikerniveau niet helpen verlagen indien de pancreas geen insuline meer aanmaakt. Victoza kan enkel de pancreascellen die nog functioneren stimuleren insuline aan te maken, het kan zelf geen insuline maken. Ga Victoza zeker niet op eigen houtje gebruiken om diabetes type 1 te verhelpen, dit zou off-label gebruik zijn. Volg steeds het advies van je arts.

Contraindicaties en bijwerkingen

Dit medicijn is niet geschikt voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Het is afgeraden voor patiënten die lijden aan pancreatitis. Het mag niet gebruikt worden bij patiënten die inflammatoire darmziekte hebben. Alcohol vermindert de werking van liraglutide en het is dus het beste de consumptie ervan tot een minimum te herleiden.

Mogelijke bijwerkingen (onvolledige lijst):

  • misselijkheid;
  • diaree;
  • maagpijn;
  • huidirritatie op de plaats van injectie;
  • pancreatitis;
  • hypoglycemie;

We bevelen je aan om de bijsluiter goed na te lezen. Daar vind je een meer volledige lijst van de mogelijke bijwerkingen, interacties, voorzorgen en aanbevelingen

Reviews en commentaren van patiënten

Victoza wordt sinds meer dan een decennia gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2, dus het is niet moeilijk om online, op populaire fora, patiëntenreviews te vinden. Op drugs.com heeft het medicament een rating van 7,6 op 10. 71 % van haar gebruikers liet positieve reviews achter op de site. 13% liet negatieve achter en 16% bleef neutraal.
Victoza ervaringen
Vergeet niet dat antwoorden op eventuele vragen in de eerste plaats uit een consultatie moeten verkregen worden, niet op het internet. Op fora vind je overwegend onprofessionele opinies van patiënten, en op informatieve sites medische informatie die vaak onvolledig is of moeilijker te begrijpen. Online info is nuttig en zelfs nodig, maar mag nooit als finaal en beslissend gezien worden. Ga voor het laatste woord altijd op gesprek bij een gediplomeerd arts, offline dan wel online. Als je twijfelt aan zijn/haar diagnose, ga dan langs bij een andere dokter voor een 2e opinie.