wegovy kopen belgië

Wegovy

Online service: België Koop nu
Online service: Nederland Koop nu

Overzicht

Indien dieet en lichaamsbeweging niet leiden tot het gewenste gewichtsverlies kan de arts een medicament voorschrijven. Wegovy is dan een voor de hand liggende kandidaat. Dit is een nieuw medicijn dat in 2022 is goedgekeurd voor gebruik in de EU.

Wat is Wegovy?

Wegovy is een medicament voor mensen die kampen met overgewicht. De actieve stof in Wegovy is semaglutide. Semaglutide is eigendom van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk Inc. Het bedrijf verdeelt 3 merken die semaglutide bevatten:

Merknamen met semaglutide Behandeling van Methode van administratie 
Wegovy overgewicht en obesitas injectie
Ozempic diabetes type II injectie
Rybelsus diabetes type II oraal

Omdat alle drie medicamenten dezelfde stof – semaglutide – bevatten worden ook Rybelsus en Ozempic soms gebruikt met het doel af te vallen. Dit is echter niet toegestaan. Je mag enkel de medicatie nemen die door je dokter wordt voorgeschreven.

Voor wie is Wegovy bedoeld?

Wegovy is bedoelt voor mensen met een BMI van tenminste 27 en aan overgewicht gerelateerde ziekte, of aan obesitas.

Om te weten of iemand overgewicht heeft wordt de Body Mass Index (BMI) berekend.

BMI ( = kg/m²) Status
Tot BMI 18,5 ondergewicht
18,5 – 24,9 gezond gewicht
25,0 – 29,9 overgewicht
30,0 en meer obesitas

Om voor een behandeling met Wegovy te kwalificeren moet een patiënt bereidt zijn om aan meer lichaamsbeweging te doen en dieet aanpassingen aan te brengen. Indien dat niet het geval is kan een behandeling met Wegovy wel even voor gewichtsverlies zorgen, maar gaat het overgewicht terugkeren van zodra de behandeling stopgezet wordt. Doorgezette gezonde eetgewoonten en verhoogde lichaamsbeweging, zijn onontbeerlijk voor een duurzaam gezond gewicht.

Hoe werkt Wegovy

Semaglutide gedraagt zich in het lichaam als een dubbelganger van het incretin GLP-1 hormoon. Het incretin GLP-1 hormoon stimuleert de aanmaak van pancreascellen. Deze cellen staan in voor de productie van insuline. Insuline haalt suiker uit het bloed en voedt daarmee de lichaamscellen. Als er meer suiker is dan de cellen nodig hebben wordt dat suiker omgezet in vet. Dit vet functioneert als een reserve voor periodes dat het lichaam te weinig voedsel opneemt. Wanneer dat het geval is wordt overtollig vet opnieuw omgezet in voedsel voor de cellen. 

In een gezond lichaam is het de hoeveelheid voeding die men eet versus de lichaamsbeweging die men uitoefent die bepaalt hoeveel vetoverschotten men heeft. Bij stofwisselingsziekten, echter, zoals diabetes mellitus type I en II gaat lichaamsgewicht aanvullend bepaald worden door:

 • de hoeveelheid insuline die nog aangemaakt wordt;
 • de mate waarin deze insuline nog effectief is;
 • de synchroniteit van de insuline aanvoer, etc.

Omdat semaglutide de rol van incretin GLP-1 versterkt compenseert het een eventueel gebrekkige werking van de pancreascellen. Dit herstelt dan de natuurlijke homeostase, wat voor vermagering zorgt bij mensen die lijden aan overgewicht door diabetes mellitus. Normaal gezien zou dit feit betekenen dat gezonde mensen geen baat hebben bij semaglutide wat betreft hun gewicht, echter, een bijkomend effect van semaglutide is dat het de maaglediging vertraagt waardoor de gebruiker minder eetlust ervaart en zodoende ook gezonde mensen kunnen afvallen door gebruik van semaglutide.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat semaglutide nog een andere eigenschap heeft die niet bekend was voordat de proeven begonnen. De stof heeft een effect op gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van honger en verzadiging, evenals het plezier van eten. Sommige wetenschappers beweren dat deze eigenschap van semaglutide nog belangrijker is voor gewichtsverlies dan het reguleren van de insulineproductie en het vertragen van de maaglediging [1]. Patiënten hebben als gevolg aanzienlijk minder trek in voedsel en het eetproces is minder plezierig. Dit helpt om van de eetverslaving af te komen en het eetgedrag drastisch te veranderen. Vanwege sommige gastro-intestinale reacties worden patiënten gemotiveerd om vet en zoet voedsel op te geven. Dit helpt bij het volgen van een caloriearm dieet.

Hoe neem je Wegovy

Wegovy komt in voorgevulde single-dosis pennen die of te wel 0,25, 0,5, 1, 1,7 of 2,4 mg bevatten.

Week 1 – 4 1 time / week 0,25 mg
Week 5 – 8 1 time / week 0,50 mg
Week 9 – 12 1 time / week 1,00 mg
Week 13 – 16 1 time / week 1,70 mg
Week 17 en verder 1 time / week 2,40 mg
Maximum dosis 1 time / week 2.40 mg

Indien je diabetes type 2 hebt hou dan je suikerspiegel nauwlettend in het oog, vóór aanvang zowel als tijdens de behandeling. 

Wegovy kopen in België en Nederland

Je kan Wegovy in lokale apothekers of bij online medische-diensten platformen kopen. We zetten even alle voor- en nadelen van deze twee opties op een rijtje.

Lokale apotheek Online Medische Diensten Platform
U hoeft de deur niet uit X V
U hebt uw medicatie onmiddellijk V X medicatie komt de volgende dag toe
U kan er voorschriftmedicatie kopen V V
Consultatie inbegrepen X V
Voorschrift inbegrepen X V

Belangrijk om weten is dat u via een online dienstenplatform evengoed van een lokale apotheek koopt. Het dienstenplatform speelt de rol van bemiddelaar. Zij presenteert de medicatie van de apotheek op haar website en regelt doktersconsultatie, voorschrift, aankoop en verzending van de apotheek naar jouw thuis voor je.

Wegovy bestellen

Bestellen op het online platform houdt in dat je een medische vragenlijst invult, van een geassocieerde arts een consult op afstand krijgt, en je betalingsgegevens invoert voor betaling en verzending. Het neemt niet veel van je tijd in beslag. Het werk van het online platform is erop gericht om je zo snel mogelijk een voorschrift/recept te bezorgen zodat je met de behandeling kunt beginnen. Als je echter geen indicatie hebt voor het gebruik van het medicijn dat je hebt gekozen, kan het bestelproces langer duren omdat de arts dan met je op zoek gaat naar een alternatief. Probeer niet bewust een medicijn tegen gewichtsverlies te bestellen indien je BMI lager is dan 27 of als je duidelijke contra-indicaties hebt, omdat de arts daar zeker achter zal komen. Dit weerhoudt je er echter niet van om de arts te vragen een ander, geschikter medicijn voor je te zoeken.

Wanneer is Wegovy verkrijgbaar in België en Nederland?

Wegovy is verkrijgbaar in België maar niet in Nederland. Nederlandse patiënten gebruiken onder andere om die reden nog steeds Saxenda. Ben je Nederlander kijk dan zeker regelmatig de online farmaceutische platformen na. De beheerders van zulke sites zijn voortdurend bezig om ervoor te zorgen dat hun gebruikers in België, Nederland en elders als eerste toegang krijgen hebben tot de nieuwste medicamenten. Het is te verwachten dat het tekort aan semaglutide spoedig opgelost zal geraken.

Kan ik Wegovy bestellen op een Duitse site?

Het is dan de vraag wat je motivatie is om in Duitsland te bestellen. Als je daar woont of een lange reis naar daar plant, hebben we goed nieuws voor je. Je hoeft alleen maar de lokalisatie van de website aan te passen en je krijgt toegang tot de beste aanbiedingen voor inwoners van Duitsland. Wanneer je echter in België bent en je denkt dat je geld kan besparen omdat kopen in Duitsland goedkoper lijkt dan kopen in België of Nederland, dan heb je een fout gemaakt. Ten eerste kun je alleen een bestelling plaatsen wanneer je fysiek in Duitsland verblijft. Ten tweede krijg je bijkomende voordelen en diensten wanneer je koopt waar je bent.

Verkoopt het Kruidvat Wegovy?

Het welbekende Kruidvat heeft fysieke winkels en per land waar zij actief zijn een online webshop. Het Kruidvat is een drogisterij en geen apotheek. Dat betekent dat zij enkel vrij verkrijgbare- en dus geen voorschriftmedicatie verkopen. Je mag Wegovy niet zonder voorschrift kopen, bijgevolg kan je dit medicament niet vinden bij Kruidvat.

Wegovy op Amazon

Voor de shop van Amazon gelden dezelfde regels als voor Het Kruidvat. Deze online marktplaats is niet gemachtigd om geneesmiddelen op voorschrift(recept) te verkopen omdat zij gelicentieerd zijn als drogisterij en geen apothekersvergunning hebben. Zelfs als je een voorschrift hebt, zal het je niet helpen. Amazon heeft plannen om in Europa een online apotheek te openen naar model van het platform dat zij reeds in de VS hebben.

Prijs van Wegovy

Je betaalt weliswaar een kleine meerprijs wanneer je Wegovy in je lokale apotheek koopt, maar als je het geld verrekend dat je normaal aan doktersbezoek en transport besteedt boek je sowieso winst.

Kunnen Belgen en Nederlanders terugbetaling krijgen voor Wegovy?

Officieel wordt Wegovy (nog) niet verkocht in België en Nederland. U kan het niet vinden in lokale apotheken. U kan het echter wel legaal kopen over de grens, mits u een voorschrift krijgt van een dokter in het land waar u het koopt. U kan het ook online op farmaceutische platformen kopen. Volgens de EU regels is dit prima.

Als Belg of Nederlander kan u in voornoemde gevallen echter niet genieten van terugbetaling, omdat de eigen overheid daar verantwoordelijk voor is, en aangezien Wegovy zich niet op de Belgische en Nederlandse markt bevind is er logischerwijs ook geen terugbetalingsregeling in voege.

Indien Wegovy op een gegeven moment naar onze markten zou komen is het overigens niet meteen zeker dat er dan ook terugbetaling zal zijn. Dit hangt af van de mate waarin de overheid het medicament noodzakelijk acht voor een goede gezondheid, omdat de sociale ziekteverzekering uitgaat van het solidariteitsprincipe voor mensen die écht een probleem hebben.

Alternatieven voor Wegovy

Ozempic en Saxenda zijn 2 mogelijke alternatieven voor Wegovy. We vergelijken hen voor je.

Wegovy vs Ozempic

Ozempic Wegovy
Generische naam semaglutide semaglutide
Fabrikant Novo Nordisk Novo Nordisk
Toediening injectie injectie
Indicatie diabetes type 2 en hart- en vaatziekten overgewicht

Er zijn ook behandelingen voor overgewicht op de markt gebaseerd op kruidenpreparaten, zoals PhenQ, Zotrin etc. Deze hebben over het algemeen minder bijwerkingen, maar hun effectiviteit is echter niet onomwonden bewezen.

Saxenda vs Wegovy

Saxenda Wegovy
Generische naam liraglutide semaglutide 
Fabrikant Novo Nordisk Novo Nordisk
Toediening injectie injectie
Indicatie  gewichtsverlies gewichtsverlies

Wegovy pillen (tabletvorm van semaglutide)

Tot Novo Nordisk semaglutidetabletten lanceerde bestonden er enkel injecties voor GLP-1. Maar patiënten met diabetes type 2 kunnen nu, dankzij het merk Rybelsus, voor glykemische controle, en met extensie, voor gewichtsverlies, tabletten innemen. Het middel wordt echter enkel voorgeschreven voor patiënten met diabetes type 2 en niet voor gewichtsverlies. Om voor dit laatste effectief te zijn, zou de dosering 2,4 keer hoger moeten liggen (dit is onze schatting op basis van de gekende doseringen van Rybelsus en Wegovy). Het lijkt er echter op dat het niet mogelijk is om, zonder de gezondheid en het leven van patiënten in gevaar te brengen, de dosering van semaglutidetabletten te verhogen tot boven de 14 mg.

Novo Nordisk overweegt geen tabletvorm van Wegovy. Al het wetenschappelijk potentieel is momenteel gericht op het geneesmiddel CagriSema (Cagrilintide-Semaglutide), dat eveneens komt in de vorm van de gangbare gebruiksklare oplossing voor injectie.

Bijwerkingen

De meest gerapporteerde reacties zijn: misselijkheid, overgeven, diaree, constipatie en buikpijn. Er zijn echter heel wat meer mogelijke bijwerkingen. Als je merkt dat je jezelf anders voelt dan gewoonlijk, na inname van Wegovy, verwittig dan onmiddellijk een arts.

Wanneer u Wegovy inneemt bestaat de kans dat u cholelithiasis of pancreatitis ontwikkeld. Dit zijn zeldzame maar ernstige bijwerkingen [2].

Interacties

Wees voorzichtig als je ook andere medicijnen neemt voor diabetes.

Neem geen Wegovy als je allergisch bent aan één van haar ingrediënten.

Neem ook geen Wegovy als jij, of iemand van je familie, ooit schildklierkanker had.

Interessant is dat de meest recente onderzoeken categorisch ontkennen dat het gebruik van semaglutide geassocieerd is met een risico op kanker [3]. Dit is in tegenspraak met enkele eerdere onderzoeken die niet zo categorisch waren in hun conclusies [4].

Veiligheid van Wegovy

Studies hebben aangetoond dat Wegovy de kans op tumoren in ratten verhoogd. Op basis van dit onderzoek wordt er van uit gegaan dat Wegovy het risico op goed- en kwaadaardige schildkliertumoren in mensen eveneens zou kunnen verhogen. Ookal is dit verband niet onomwonden bewezen, is het toch geadviseerd om een behandeling niet langer dan nodig door te zetten.

Ervaring met Wegovy

De ervaring met het gebruik van Wegovy is zeer breed. Er zijn talloze forums, zowel in het Engels als in het Nederlands. Enkele van de meest besproken onderwerpen zijn:

 • doseringskeuze;
 • veilige aankoop op het internet;
 • beschikbaarheid in apotheken;
 • het vinden van alternatieven;
 • terugbetaling krijgen;
 • misselijkheid en diarree als frequente bijwerkingen.

Het medicament krijgt een hoge waarderingsscore. Het heeft de meerderheid van de patiënten geholpen. Er zijn ook mensen die ontevreden zijn over de therapie. Meestal is de ontevredenheid te wijten aan de prijs van het medicijn en de onaangename bijwerkingen.

FAQ

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van Wegovy?

Ja. Semaglutide heeft verschillende ernstige contra-indicaties, zoals acute pancreatitis, zwangerschap en borstvoeding. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het risico op individuele intolerantie. In geval van tekenen van allergische reacties op de hoofd- of hulpbestanddelen van het geneesmiddel, moet de inname van het geneesmiddel worden gestopt.

Hoe effectief is Wegovy?

Het is een zeer effectief geneesmiddel, want het stelt u in staat om meer dan 10% van uw oorspronkelijke lichaamsgewicht te verliezen. Volgens sommige onderzoeken kan de effectiviteit zelfs oplopen tot 17%. Hou er rekening mee dat deze gegevens gebaseerd zijn op een kuur van 68 weken en uitgaan van een strikte naleving van het dieet en het trainingsschema van patiënten [5].

Hoe lang duurt de therapie?

Er is geen aanbevolen duur van de therapie. Gewoonlijk duurt de behandeling ongeveer 68 weken, maar zij kan eerder eindigen of langer duren, afhankelijk van het oordeel van de arts.

Hoe lang blijft een injectiepen bruikbaar?

Met de inhoud van een injectiepen kan u, qua hoeveelheid, ongeacht de dosering, 4 injecties doen. Bij het initiële verloop van de behandeling doe je echter slechts 1 dosis per injectiepen, aangezien de dosis per injectie/per week escaleert, totdat u aan de onderhoudsdosis zit. Vanaf dan kan u een hele maand – 4 weken/4 injecties -doen met dezelfde injectiespuit, omdat de dosis dus constant blijft. U bewaart Wegovy het langste in de frigo. Ongebruikte pennen kan u bij kamertemperatuur maximum 28 dagen bewaren. Aangeslagen spuiten moeten hoe dan ook de koelkast in. Zorg er wel voor dat deze niet bevriezen. Werp een pen die bevroren geraakt is, een geopende pen die even uit de frigo was, of een ongeopende pen die zich meer dan 28 dagen buiten de frigo bevond, weg.

Is het waar dat Elon Musk Wegovy gebruikt?

Waarschijnlijk wel, want hij heeft het zelf gemeld op het sociale netwerk Twitter. Uit de context van zijn berichten valt niet op te maken dat hij een grapje maakte. Toch is het een beetje vreemd, want van buitenaf zag hij er niet uit als iemand met een BMI van 30 of hoger. Misschien heeft hij een aan overgewicht gerelateerde medische aandoening waar hij niet openlijk over praat. In dat geval zou de arts Wegovy kunnen hebben voorgeschreven ondanks een BMI onder de 30.

In welke landen kan ik Wegovy online kopen?

Online platformen zijn actief in Frankrijk, Spanje en andere Europese landen, alsook in Noord-Amerika: in de VS en Canada. Overigens ligt de prijs van Wegovy daar aanzienlijk hoger dan in Europa. Dit is één van de redenen waarom het tekort aan semaglutide voor gewichtsverlies in de VS en Canada minder schrijnend is dan in Europa.

Referenties:

 1. Chao AM, Tronieri JS, Amaro A, Wadden TA. Clinical Insight on Semaglutide for Chronic Weight Management in Adults: Patient Selection and Special Considerations. Drug Design, Development and Therapy. 2022 Dec;Volume 16:4449–4461. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9807016/
 2. Bergmann NC, Davies MJ, Lingvay I, Knop FK. Semaglutide for the treatment of overweight and obesity: A review. Diabetes, Obesity and Metabolism. 2022 Oct 18;25(1). https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/dom.14863
 3. Nagendra L, Bg H, Sharma M, Dutta D. Semaglutide and cancer: A systematic review and meta-analysis. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. 2023 Sep 1;17(9):102834. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871402123001303?via%3Dihub
 4. Smits MM, Van Raalte DH. Safety of Semaglutide. Frontiers in Endocrinology. 2021 Jul 7;12. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.645563/full
 5. Singh G, Krauthamer M, Bjalme-Evans M. Wegovy (semaglutide): a new weight loss drug for chronic weight management. Journal of Investigative Medicine. 2021 Oct 27;70(1). https://www.sochob.cl/web1/wp-content/uploads/2021/11/Wegovy-semaglutide-a-new-weight-loss-drug-for-chronic-weight-management.pdf