Tramadol

Capsule 50 mg; Druppels 100 mg/ml; Retard tablet 100, 150, 200 mg

Online apotheek: België Koop nu
Online apotheek: Nederland Koop nu

Overzicht

Wat is Tramadol?

Tramadol (Tradonal, Tradonal Odis, Contramal) is een pijnstiller voor de behandeling van matige tot ernstige pijn, zowel acuut als chronisch.

De werkzame stof in Tramadol is tramadol-hydrochloride. Dit is een opioïde medicatie voor de behandeling van pijn. Het is actief ter hoogte van de hersenen en het ruggenmerg.

Het wordt verkocht onder diverse merknamen, waaronder Tramadol HCL en Tramadol Sandoz bekenden zijn.

Tramadol wordt ook gebruikt bij fibromyalgie en RLS

Soms wordt Tramadol ook gegeven bij fybromyalgie en rusteloze been syndroom en het wordt ook verkocht in combinatie met paracetamol (Zaldiar).

Verlies je gewicht door Tramadol

Alhoewel het daarvoor niet in de eerste plaats is aangewezen helpt Tramadol ook om gewicht te verliezen. Hierbij is het wel van belang om doktersadvies te volgen. De basis van elke afslankkuur is dieet en lichaamsbeweging, en daar bovenop kan een middel als Tramadol een extra ondersteuning zijn.

Let wel: gewichtsverlies is eigenlijk een bijwerking van het geneesmiddel, die vooral bij misbruikers vaak wordt waargenomen.

Verminder je migraine hoofdpijn met Tramadol

Tramadol vermindert niet de buikpijn die je kunt ervaren bij migraine maar wel de sterkte van de migraine hoofdpijn. Deze pijnstiller is een goede behandeling voor matig tot ernstige migraine hoofdpijn.

Pijnstillende kracht van Tramadol

De sterkte van de doorsnee Tramadol capsules bedraagt ongeveer 1/10e van die van morfine.

Haar pijnstillende effecten treden in werking ongeveer 1 uur na orale inname met een piek na 2 tot 4 uren. De werking duurt ongeveer 6 uren in totaal. Er zijn ook Tramadol toedieningsvormen met vertraagde werking, waarbij de piek trager komt maar het medicijn langer blijft doorwerken.

Hoe werkt Tramadol?

Tramadol lokt pijn verminderende effecten uit door de noradrenergische en serotonergische systemen en het systeem van opioïde receptoren te beïnvloeden. Tramadol gedraagt zich ook als een serotonine vrijmakende agent.

Interacties

Middelen die een gelijkaardige werking hebben kunnen het effect van Tramadol versterken.

De volgende interacties verdienen speciale aandacht:

 • Als je Oxycontin (oxycodon) inneemt samen met Tramadol kan dat epileptische aanvallen uitlokken.
 • Combineren van Tramadol met zopiclon (verwant aan eszopiclone) kan het zenuwstelsel onderdrukken en ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals ademhalingsproblemen, coma en zelfs de dood.
 • Alcohol en Tramadol samen gebruiken kan slaperigheid, duizeligheid, verwarring en coördinatiestoornissen veroorzaken.
 • Cocaïne gebruiken bovenop Tramadol kan haar convulsie-uitlokkende werking versterken.
 • Morfine en Tramadol kunnen mits toezicht van een dokter samen gebruikt worden, maar in de praktijk wordt de combinatie niet courant voorgeschreven.

Bijwerkingen van Tramadol

Verwittig steeds een arts als je bijwerkingen ervaart. De meest voorkomende bijwerkingen van Tramadol zijn:

 • Versnelde hartslag
 • Overgeven
 • Abnormale moeheid/zwakte
 • Uitslag
 • Moeite met ademhalen
 • Duizeligheid
 • Moeite met slikken
 • Hoesten
 • Borstpijn/benauwdheid
 • Zwellen rond de ogen, tong, lippen gezicht
 • Epileptische aanvallen

Serotonine syndroom

Naast matig voorkomende, milde bijwerkingen zijn er ook enkele weinig voorkomende maar mogelijks ernstige bijwerkingen mogelijk.

Doordat Tramadol serotonine en norepinephrine productie activeert kan dat naast epileptische aanvallen ook leiden tot het redelijk zeldzame maar potentieel erg schadelijke serotonine syndroom. Als deze bijwerking  niet onmiddellijk adequaat behandeld wordt kan dat leiden tot de dood. Daarom is het essentieel om voorzichtig en erg alert te zijn en onmiddellijk medische hulp in te roepen wanneer er bijwerkingen optreden.

Overdosering Tramadol

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention vielen er in de VS tussen Juni 2019 en Mei 2020 meer dan 81 000 doden door overdosering. Voorzichtigheid is dus geboden! Je vraagt je misschien af: vanaf hoeveel is Tramadol dodelijk? Volgens wetenschappelijke studies kan Tramadol vanaf 4000 mg leiden tot sterfte. Maar bij 500 mg kun je last krijgen van ernstige bijwerkingen, zoals stuiptrekkingen.

Tramadol toedieningsvormen

Tramadol kan ingenomen worden via diverse vormen:

 • Normale Capsules. Deze gaan van 200 / 150 mg tot  kleine hoeveelheden van 50 mg Tramadol (zie bijsluiter: pieken sneller maar werken korter)
 • Oplostabletten
 • Retardtabletten 100 mg, Bruistabletten (zie: bijsluiter: tabletten met vertraagde opname: pieken trager maar werken langer)
 • Langwerkende capsules
 • Zetpillen
 • Injecties
 • Druppels

Lees de bijsluiter van iedere toedieningsvorm goed na vóór gebruik want de therapie is bij iedere vorm anders.

Aandachtspunten bij gebruik Tramadol

 • Stop alle andere opioïde medicatie wanneer je start met Tramadol.
 • Tramadol kan ingenomen worden met of zonder voedsel maar neem het telkens op dezelfde manier.
 • Slik de capsule of tablet in zijn geheel. Verpletter, kauw, open de capsule of tablet niet en los het niet op in vloeistof.
 • Hou overschotten Tramadol niet bij. Slechts 1 capsule/tablet die door iemand die in je huis langs komt  foutief wordt gebruikt kan tot de dood van deze persoon leiden.
 • Meet vloeibare Tramadol met de voorziene spuit of een daarvoor voorziene dosis-metend toestel (geen keuken lepel).
 • Verpletter of breek een Tramadol tablet nooit om het poeder op te snuiven en mix het niet met vloeistof om het in te spuiten in je aders. Deze praktijken kunnen  leiden tot de dood.

Dosering van Tramadol

Dit zijn de doseringen voor volwassenen voor de meest courante toedieningsvormen. Voor kinderen en ouderen zie de bijsluiter!

Gebruikelijke dosis gewone tabletten/capsules voor volwassenen met pijn.

50 tot 100 mg oraal elke 4 tot 6 uren afhankelijk van de intensiteit van de pijn. Maximum dosis: 400 mg per day.

Gebruikelijke dosis langwerkende tabletten/capsules voor volwassenen met chronische pijn.

100 mg oraal, één keer per dag. Maximum dosis 300 mg / dag.

Tramadol online kopen in België zonder voorschrift – kan dit?

Je kan Tramadol bestellen, zonder voorschrift, wat eerder door een arts werd verstrekt (of u kunt uw recept online verlengen. Het is dan meestal goedkoper dan in je lokale apotheek en vandaag kopen is morgen in huis, zonder dat je ervoor  de deur uit moet.

Het is belangrijk: dit is nog steeds een receptplichtig geneesmiddel. Online diensten kunnen u in contact brengen met erkende artsen die recepten kunnen uitschrijven die naar lokale apotheken worden gestuurd die op hun beurt het geneesmiddel aan u zullen leveren. Het is echter hoe dan ook aan te raden om een lichamelijk consult in een kliniek te ondergaan voordat u met het gebruik van deze pijnstiller begint.

Momenteel hebben ze Tramadol niet bij het Kruidvat. Maar geen nood, de meeste online apothekers hebben het in voorraad.

Meer weten over Tramadol?

Op Wikipedia  vind je uitgebreide uitleg over Tramadol. Het is goed om dit medicijn goed te kennen, omdat het buiten duidelijke voordelen ook risico’s kan inhouden bij onverstandig gebruik.

Ervaringen met Tramadol

Naast de wetenschappelijke uitleg is het ook interessant om te leren van persoonlijke ervaringen met Tramadol. Een goede bron daarvoor is het internetforum Reddit.

Tenslotte vind je ook alle informatie over dit geneesmiddel, en hoe het te bestellen, op je online apotheek (bij je persoonlijke arts)! Behandel nooit zelf en vermijd verkopers die aanbieden het zonder voorschrift te bestellen!