Mounjaro kopen

Mounjaro (tirzepatide)

Mounjaro is tijdelijk niet beschikbaar. Ga hier op consultatie en krijg Saxenda aan huis geleverd:

Online service: België Koop nu
Online service: Nederland Bestel nu

Overzicht

De diabetesgeneesmiddelenindustrie staat niet stil. Het veel gehypete Ozempic en Wegovy hebben gezelschap gekregen van een nieuw medicijn: Mounjaro. Het is nu de beurt aan dit nieuwe medicijn om de gezondheid van diabetici te verbeteren en het geeft duizenden mensen die willen afvallen hernieuwde hoop.

Wat is Mounjaro?

Mounjaro is ontwikkeld en geproduceerd door Eli Lilly and Company en bevat als werkzame stof tirzepatide. Tirzepatide is een dubbele agonist van GIP- en GLP-1-receptoren. Het is een unieke stof die de GIP- en GLP-1-hormonen zo dicht mogelijk benadert.

Injecties met tirzepatide zijn geïndiceerd voor patiënten met diabetes type 2. Het medicijn stabiliseert de bloedsuikerspiegel en is bedoeld om, in combinatie met andere diabetes medicijnen, genomen te worden als aanvulling op dieet, lichaamsbeweging en een algemeen gezonde levensstijl. Het geneesmiddel kan ook een alternatief zijn wanneer andere geneesmiddelen, zoals metformine, gecontra-indiceerd blijken voor de patiënt of niet het gewenste effect hebben.

Mounjaro is verkrijgbaar in de vorm van voorgevulde injectiepennen. Deze bevatten een gebruiksklare oplossing in doseringen van 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 12,5 mg en 15 mg. Deze brede variatie in doseringen maakt de therapie flexibeler en vergroot de groep van patiënten die het medicijn kunnen gebruiken.

Hoe koop ik Mounjaro online?

Apotheken (vooral online apotheken) kampen vaak met een tekort aan Mounjaro. Het was al in 2022 goedgekeurd voor gebruik in de EU, maar is nog steeds moeilijker te koop dan andere geneesmiddelen voor glykemische controle en gewichtsverlies zoals Victoza en Saxenda.

Om het middel online te kopen, heb je slechts één optie: legitieme online medische dienstenplatformen. Andere vormen van online verkoop van geneesmiddelen zijn illegaal.

Op websites van zulke online platformen vind je, onder andere, diverse diabetesmedicatie en medicamenten om af te vallen. Je kunt er de beschikbaarheid en de actuele prijs van producten vergelijken. Kies het medicijn dat je denkt nodig te hebben. Onderdeel van het plaatsen van een bestelling is een snel doktersconsult op afstand. Als dan blijkt dat je fout zit met je keuze van medicatie of dosering, zal de arts deze tijdig corrigeren en een betere optie voorstellen.

Levering in België

Voor een snelle levering binnen België hoef je alleen maar naar de Belgische versie van de website van de verkoper te gaan. Na het plaatsen van je bestelling, en na advies en een online voorschrift ontvangen te hebben, wordt het medicijn voor gewichtsverlies, of diabetesmedicatie, indien je op zoek bent naar injecties voor glykemische controle, naar het door jouw gekozen gekozen leveringsadres verstuurd. Patiënten kunnen meestal de werkdag na hun bestelling reeds beginnen met innemen.

Levering in Nederland

Op het Nederlandse artsenforum diabetes2.nl is er een discussie over het voorschrijven van Mounjaro. Artsen geven aan dat het middel op zijn vroegst in 2024 of zelfs 2025 beschikbaar wordt. Tot die tijd schrijven ze hun patiënten actief alternatieven voor zoals semaglutide en liraglutide.
Als je in Nederland woont, werkt de Belgische versie van de site ook niet voor jou. Ondanks de afwezigheid van grenzen tussen de Benelux-landen is internationale levering niet voorzien. De bestelprocedure en levertijden in Nederland zijn dezelfde als voor andere EU-landen.
Nederlanders moeten dus, wat Mounjaro betreft, jammer genoeg nog even op hun honger blijven zitten.

Mounjaro zonder voorschrift (recept)

Een kenmerk van het online kopen van diabetesinjecties is dat patiënten op voorhand geen voorschrift nodig hebben. Mounjaro en andere soortgelijke medicijnen kunnen nochtans niet zonder voorschrift worden gekocht.

Je kan op de legitieme online farmaceutische sites waarover we in dit artikel spreken een voorschrift krijgen aan de hand van het invullen van een speciale vragenlijst en een online consult. De arts bestudeert jouw antwoorden en geeft zijn/haar aanbevelingen. Indien de dokter het medicijn geschikt acht voor je, schrijft deze een online voorschrift uit. Indien niet kan hij/zij met jou alternatieven bekijken. Fysiek naar de dokter gaan en een voorschrift krijgen kan erg tijdrovend zijn. Soms ben je pas na een maand aan de beurt. Wanneer je online bestelt, is deze situatie niet van toepassing. Je krijgt alle diensten op de dag dat je bestelt.

Kan ik Mounjaro kopen in Kruidvat?

Om bovenstaande redenen is het niet mogelijk om Mounjaro te kopen bij Kruidvat, omdat Kruidvat een drogist is en drogisten wettelijk geen voorschriftplichtige medicatie mogen verkopen. Je kan dus ook geen Wegovy of Ozempic kopen in Kruidvat. Er zijn geen afslank- en bloedsuikerverlagende medicijnen in Kruidvat, enkele natuurlijke middelen en supplementen niet te na gelaten, maar deze hebben niet dezelfde krachtige werkzaamheid en kunnen hoogstens als ondersteuning dienen.

Prijs

Geneesmiddelen uit de klasse van GLP-1 receptoragonisten zijn duur. Een behandeling kan oplopen tot 200-300 euro per maand (dit is een ruwe schatting en houdt geen rekening met de prijs en dosering). Om de huidige prijs van alle mogelijke soorten medicijnen voor gewichtsverlies en glykemische controle te weten te komen, hoef je alleen maar naar de website van het medisch platform te gaan. Deze prijs is altijd inclusief een doktersconsult en levering.

Is het kosteneffectief om Mounjaro te kopen in Duitsland?

Zoeken naar de laagste prijs kan je naar Duitse sites leiden. Wees voorzichtig. De beste prijsaanbiedingen zijn beschikbaar bij lokale verkopers in jouw land. Online platforms zijn ook beschikbaar in Duitsland, maar ze richten zich op Duitse inwoners. Je kunt hun diensten enkel gebruiken als je daar woont.

Diegenen die zoeken naar Mounjaro in Duitsland, komen uit op websites zoals steroidekaufen.com. Dit is een frauduleuze site die niet-bestaande medicijnen verkoopt. Je kunt er generieke tirzepatide kopen die aangeboden wordt met een foto van de verpakking. Deze foto is echter gemaakt in Photoshop. Als sjabloon voor de vervalsing gebruikte men een foto van de verpakking van Ozempic 1 mg. Voeg jezelf niet toe aan de lijst van bedrogen patiënten: vermijd illegale verkopers.

Hoe geld besparen?

De beste manier om geld te besparen is door te winkelen bij legitieme verkopers. Het verkrijgen van een online voorschrift van een gediplomeerde geneesheer is op die sites eenvoudig, dus er blijven weinig redenen over om niet online te kopen. De besparing van tijd en moeite omdat je niet de weg op moet voor een dokters- en een apotheekbezoek, compenseert de iets hogere prijzen op zulke sites volledig. Indien je online koopt zitten doktersconsult en verzending immers inbegrepen in de prijs.

Een bewezen methode voor de voordelige aankoop van injecties is de keuze voor een groot pakket. Meestal zijn dat 5 spuitpennen in één verpakking. In dit geval krijg je een grote voorraad van het medicijn tegen een groothandelsprijs.

Hoe helpt tirzepatide bij type 2 diabetes?

Aspect Werkzaamheid tirzepatide?
Insulineafgifte Verhoogt de gevoeligheid van de alvleesklier voor glucose. Zorgt voor meer eerste en tweede fase insuline-afgifte, maar alleen als er glucose aanwezig is.
Insulinegevoeligheid Verbetert de insulinegevoeligheid in het hele lichaam met 63%.
Gewichtsverlies Helpt bij het verminderen van het vetvolume in het lichaam door het gevoel van verzadiging te verlengen. De patiënt eet hierdoor minder, brengt minder suikers in het bloed per tijdseenheid en zet zo minder suikers om in vetten.
Gewichtsverlies draagt op zijn beurt ook weer bij tot betere insulinegevoeligheid.
Glucagonconcentratie Verlaagt de glucagonconcentratie bij vasten met 28% en na een maaltijd met 43%.
Maaglediging Vertraagt de maaglediging, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te stabiliseren. Dit effect neemt na verloop van tijd af.

Mounjaro (tirzepatide) voor afvallen

De gewichtsverliezende eigenschappen van tirzepatide zijn gebaseerd op:

 1.   Controle over de eetlust: tirzepatide werkt op een zodanige wijze in op het eetcentrum in de hersenen van de patient dat zijn/haar eetlust wordt onderdrukt.
 2.   Metabole versnelling: het verhoogt de activiteit van vetweefsels, waardoor vet efficiënter wordt afgebroken. Dit betekent dat vetten in kleinere hoeveelheden worden afgezet.
 3.   Minder vet in het bloed: daarnaast verlaagt ook het vetgehalte in het bloed, wat goed is voor de gezondheid van het hart.
 4.   Verbeterde vetverwijdering: het medicijn helpt het lichaam om zich te ontdoen van overtollige vetten door de bloedstroom in de vetweefsels te verhogen, waardoor deze gemakkelijker kunnen worden afgevoerd.
 5.   Verbeterde glucosecontrole: naast gewichtsverlies houdt tirzepatide ook de bloedsuikerspiegel stabiel, wat indirect bijdraagt aan gewichtsverlies. 

Mounjaro is goedgekeurd als geneesmiddel voor de behandeling van diabetes type 2 en niet voor de controle van overgewicht of obesitas. Het feit dat het medicament als bijwerking afvallen bevorderd wordt gezien als een aanvullend (en secundair) genezend effect voor mensen met diabetes type 2 omdat dat de natuurlijke glykemische controle bevorderd.

Veelbelovende onderzoeksresultaten hebben de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) er echter van overtuigd om het goedkeuringsproces voor Mounjaro als afslankmiddel te starten. Het Europese Geneesmiddelenbureau heeft in dit verband nog geen actie ondernomen. In de VS zal tirzepatide vrijwel zeker ingezet worden voor gewichtscontrole, maar wanneer Mounjaro precies voor dit doel beschikbaar komt in de EU is vooralsnog niet te voorspellen.

Alternatieven

Een direct alternatief voor Mounjaro voor diabetici is metformine. Voordat een arts tirzepatide voorschrijft, controleert hij vaak de werkzaamheid en verdraagbaarheid van metformine. Als de patiënt deze therapie goed verdraagt en de bloedsuikerspiegel tot een normaal niveau daalt, kan aanvullende therapie in de vorm van Mounjaro onnodig worden geacht.

Voor glykemische controle kan de arts ook Ozempic (semagliutide) voorschrijven. Als hij weet dat er een tekort is aan Ozempic, kan hij Victoza (liraglutide) voorstellen. Dit zijn geneesmiddelen met een vergelijkbaar werkingsprincipe die zijn goedgekeurd in de EU en effectieve en veilige middelen zijn om de glykemie onder controle te houden.

Als af te vallen je doel is, kan een dokter je Wegovy (semagliutide) of Saxenda (liraglutide) voorschrijven. In tegenstelling tot Mounjaro zijn deze goedgekeurd voor de behandeling van obesitas en gewichtsverlies bij patiënten met gewichtsgerelateerde ziekten.

Tirzepatide vs semagliutide

  Tirzepatide Semagliutide
Merknaam Mounjaro Wegovy, Ozempic
Fabrikant Eli Lilly and Company Novo Nordisk
Behandeling van obesitas? prospectief ja (Wegovy)
Effectiviteit van glykemische controle zeer hoog zeer hoog
Potentieel gewichtsverlies tot 17 procent tot 15 procent
Maximale dosering 15 mg per week 2,4 mg per week

Studies tonen aan dat tirzepatide zeer sterke gewichtsverliezende eigenschappen heeft. 15 mg tirzepatide leidt tot een intensiever gewichtsverlies dan semaglutide. Het verschil is echter niet zo kritiek dat het zou leiden tot een monopoliepositie van tirzepatide op de markt voor afslankmiddelen. Dit geneesmiddel zal vooral voor een bredere keuze zorgen wat betreft obesitasmedicatie, wat ervoor zorgt dat patiënten gemakkelijker een medicament vinden wat bij hen past, bijvoorbeeld inzake contra-indicatie en gevoeligheid aan bepaalde bijwerkingen.

Vanwege het zeer vergelijkbare werkingsprincipe hebben tirzepatide en semagliutide dezelfde bijwerkingen. De frequentie waarmee ze optreden verschilt ook niet veel.

Natuurlijke alternatieven

Ook voedingssupplementen op basis van natuurlijke ingrediënten kunnen worden gebruikt om af te vallen. Ze vervangen medicatie niet maar kunnen een zeer effectieve aanvulling zijn op een dieet en lichaamsbeweging. Enkele van de populairste afslanksupplementen zijn PhenQ (ɑ-Lacys Reset, Cafeïne, Calciumcarbonaat, Capsimax Poeder, Nopal Cactus, Chroom Picolinaat, L-Carnitine Fumaraat) en Groene Barley op basis van Garcinia Cambogia. Soms gebruiken mensen met overgewicht ook het aloude groene thee-extract.

Uiteraard kunnen supplementen niet dezelfde resultaten geven als een medicijn dat speciaal is ontwikkeld om af te vallen. Niet iedereen heeft echter medicatie nodig en voedingssupplementen hebben mildere effecten en worden verkocht zonder voorschriftvereiste.

Hoe neem je Mounjaro

Onderwerp Richtlijnen
Week 1, 2, 3 en 4 2,5 mg, eenmaal per week
Week 5, 6, 7 en 8 5 mg, eenmaal per week
Week 9 en verder Iedere 4 weken een verhoging van 2,5 mg
Aanbevolen onderhoudsdosering 5 mg, 10 mg, of 15 mg eenmaal per week
Maximale dosis 15 mg, eenmaal per week
In combinatie met metformine/SGLT2i Huidige dosering kan gehandhaafd blijven
In combinatie met sulfonylureum/Insuline Overweeg dosisvermindering om risico op hypoglykemie te verkleinen
Zelfmonitoring bloedsuiker Nodig om de dosis sulfonylureum en insuline aan te passen
Bij gemiste dosis Neem zo snel mogelijk in, binnen de 4 dagen, anders overslaan
Veranderen van doseringsdag Minimaal 3 dagen tussen twee doses

Contra-indicaties en speciale patiëntengroepen

Mounjaro is gecontra-indiceerd bij

 • individuele intolerantie (allergische respons)
 • acute pancreatitis
 • zwangerschap en borstvoeding

Voorzichtigheid is geboden bij

 • pancreatitis in anamnese
 • nierziekte
 • gebruik van andere medicijnen die insulineproductie stimuleren
 • ouderen van 65+

Bijwerkingen

Metabole en voedingsstoornissen

hypoglykemie; verminderde eetlust; gewichtsverlies

Maagdarmstelselaandoeningen

misselijkheid; diarree; buikpijn; braken; dyspepsie; constipatie; abdominaal opgeblazen gevoel; oprispingen; cholelithiasis; acute pancreatitis

Algemene aandoeningen

vermoeidheid; injectieplaatsreacties; injectieplaatspijn 

Je vindt een volledige lijst van bijwerkingen in de officiële bijsluiter van het geneesmiddel.

De meest voorkomende zijn gastro-intestinale reacties zoals misselijkheid, diarree en braken. De ervaring van patiënten die andere geneesmiddelen uit de GLP-1 receptorklasse hebben gebruikt, leert dat deze bijwerkingen nagenoeg onvermijdelijk zijn, maar van tijdelijke aard. Ook kan de ernst van deze bijwerkingen sterk worden verminderd door vet en zoet voedsel uit het dieet te schrappen.

Hypoglykemie is een ernstige bijwerking, maar onderzoeken hebben aangetoond dat bij monotherapie het risico op hypoglykemie zeer laag is. Hypoglykemie wordt meestal geassocieerd met gelijktijdig gebruik van tirzepatide en andere stoffen die de insulineproductie stimuleren.

Ervaringen met Mounjaro (tirzepatide)

De ervaring van Europese artsen en patiënten met Mounjaro is zeer beperkt. Patiënten pesten hun artsen om het nieuwe medicijn voor te schrijven en artsen moeten hen steeds overtuigen van (iets) minder effectieve alternatieven.

Op de Amerikaanse markt is Mounjaro meer ingeburgerd. Daar delen patiënten actief hun ervaringen. Te oordelen naar de beoordeling van het medicijn is de overgrote meerderheid van de patiënten tevreden over de therapie, zowel wat betreft de normalisatie van de bloedsuikerspiegel als het gewichtsverlies.

Vaak gestelde vragen

V: Hoeveel kilo kan ik afvallen met Mounjaro?

A: Patiënten die deelnamen aan studies verloren in de loop van 72 weken therapie meer dan 15% van hun gewicht. Dit is het hoogste percentage gewichtsverlies onder vergelijkbare geneesmiddelen.

V: Waarom is Mounjaro in de EU niet toegelaten als afslankmiddel?

A: Mounjaro is oorspronkelijk ontwikkeld als een geneesmiddel voor glykemische controle. Er zijn een pak lange termijnstudies nodig vooraleer het voorschriftsgebied van een medicijn kan gewijzigd worden.

V: Wat is de wisselwerking tussen tirzepatide en alcohol?

A: Gelijktijdige toediening van het geneesmiddel en alcoholische dranken is ongewenst vanwege haar destabiliserende effect op je bloedsuikerlevels. Die kunnen te hoog of te laag gaan en de bijwerkingen van beide stoffen kunnen mekaar overlappen en die op deze manier versterken. Bovendien verminderd alcohol de effectiviteit van insuline.

V: Kan Mounjaro kanker veroorzaken?

A: Bij studies op dieren deed er zich bij langdurig gebruik van tirzepatide een kleine verhoogde kans op schildklierkanker voor. Dit is een indicatie dat dit risico waarschijnlijk ook bij mensen bestaat, maar er zijn hier nog geen definitieve gegevens over.

Wetenschappelijke bronnen

 1. https://assets.cureus.com/uploads/review_article/pdf/135925/20230531-5406-1k01sbj.pdf
 2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2206038
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10159347/
 4. https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(23)00533-8/pdf
 5. https://www.researchgate.net/publication/361765293_Tirzepatide_a_New_Era_of_Dual-Targeted_Treatment_for_Diabetes_and_Obesity_A_Mini-Review
 6. https://publications.aston.ac.uk/id/eprint/44154/6/Diabetes_Obesity_Metabolism_2022_De_Block_Tirzepatide_for_the_treatment_of_adults_with_type_2_diabetes_An_endocrine.pdf