champix online kopen belgië

Champix

Alternatief voor Champix (Zyban/Bupropion):

Online apotheek: België Koop nu
Online service: Nederland Koop nu

Overzicht

In België kan je de meeste medicijnen online verkrijgen, zowel met als zonder prescriptie. Je kan zelfs voorschriften krijgen via deze sites, van dokters die online consultaties verzorgen.

Tot voor kort kon je ook Champix in België verkrijgen op online farmaceutische marktplaatsen, inclusief doktersvoorschrift, maar dat is nu tijdelijk niet het geval wegens een afkeuring van bepaalde bestanddelen door de overheid. Dit kan wel ieder moment weer veranderen omdat men bezig is het recept van Champix aan te passen.

In sommige andere landen is Champix momenteel wel gewoon online verkrijgbaar.

Maar niet getreurd, voorlopig wordt het medicijn Zyban in België aanbevolen als vervanging.

What is Champix?

Champix is een farmaceutisch product gebaseerd op de formule varenicline. Champix helpt om te stoppen met roken. Daarnaast wordt het ook ingezet voor de behandeling van droge oogziekten.

Behandeling met Champix heeft meer kans op slagen bij rokers die gemotiveerd zijn om te stoppen en daarbij advies en ondersteuning krijgen.

Werking

Varenicline verschilt van sigaret-vervangende therapieën zoals nicotinepleisters en -gum, in de zin dat deze sigaretten gewoon vervangen qua toevoer van nicotine (en de patiënt nog steeds op eigen kracht zijn verslaving aan die nicotine moet afbouwen), terwijl varenicline rechtstreeks de onderliggende afhankelijkheidsgevoelens aanpakt.

Champix stimuleert de vrijkoming van de neurotransmitter dopamine in de nucleus accumbens en vermindert op die manier de gevoelens van verlangen en ontwenning die ontstaan wanneer mensen die verslaafd zijn stoppen met roken.

Het medicament werd in 5 studies vergeleken door middel van placebo-onderzoek bij gezonde personen die:

  1. sinds 20 – 25 jaren ongeveer 1 pak per dag rookten;
  1. die sterk gemotiveerd waren om te stoppen;

Uit deze studie bleek dat 20 % van de patiënten die varenicline hadden genomen na 1 jaar nog steeds niet rookten, in vergelijking met 10 % in mensen die placebo namen.

Bijwerkingen van Champix

Kijk steeds de bijsluiter van Champix na indien u twijfelt.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: buikpijn, slapeloosheid, abnormale dromen, hoofdpijn, constipatie, winden en ontsteking van neus en keel.

Varenicline is niet getest op minderjarigen of zwangere vrouwen en is daarom afgeraden voor deze groepen.

Er was sprake van dat varenicline kan bijdragen tot gedachten aan zelfmoord, duizeligheid en onaangepast- en suïcidaal gedrag. Desondanks vond een onderzoek in 2014 geen bewijs van een verhoogt risico op neuropsychiatrische bijwerkingen van varenicline.

In een eerdere studie ging men er ook vanuit dat varenicline gepaard kan gaan met een klein verhoogd risico op cardiovasculaire problemen maar een latere studie vond ook daar geen bewijs van.

Als je toch zulke verschijnselen ervaart stop dan onmiddellijk met varenicline te nemen en raadpleeg een dokter.

Combineren van Champix met andere stoffen

Champix and cannabis

Champix and cannabis samen gebruiken kan in sommige gevallen, naast een series minder voorkomende bijwerkingen, vrouwen doen vermageren en mannen het vermogen om plezier te beleven ontnemen (anhedonia).

Champix en antidepressiva

Er zijn vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs van bijwerkingen door combineren van antidepressiva en Champix, maar toch hebben veel mensen hier vragen over.

Indien je antidepressiva gebruikt en daarbovenop Champix wil nemen volg dan deze richtlijnen:

  • Bespreek het gebruik eerst met je dokter.
  • Lees van iedere medicatie wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn.
  • Bespreek je medische voorgeschiedenis met je dokter.
  • Volg de instructies van iedere medicatie nauwgezet op.
  • Hou je fysieke en mentale toestand goed in het oog om eventuele bijwerkingen snel op te merken.
  • Vraag eveneens je familie en vrienden om je gemoed en gedrag in het oog te houden. Zij hebben in principe een meer objectief zicht op je situatie omdat hun geest niet onder invloed is van de medicatie.

Ook al kunnen Champix en antidepressiva op zichzelf mogelijks zelfmoordneigingen opwekken, er is tot nu toe geen duidelijke indicatie dat combineren dit effect versterkt.

Lees zeker ook ervaringen met Champix van andere mensen erop na om een beter zicht te krijgen op wat het medicijn voor jou kan betekenen. Een online forum als Reddit is daartoe een uitgelezen plaats. De informatie op forums mag echter nooit worden beschouwd als een vervanging voor een persoonlijk medisch consult.

Gebruiksaanwijzing

Champix is verkrijgbaar in tabletten van 0.5 en 1 mg.

Bepaal een target dag om te stoppen met roken en begin Champix een tweetal weken voor deze datum in te nemen

Zij die het moeilijk vinden een datum te prikken kunnen alvast beginnen Champix te nemen en kunnen dan later nog een stopdatum te kiezen. Die datum moet wel binnen de 5 weken na start van inname ingepland worden.

Een behandeling met Champix duurt 12 weken. Je moet de tabletten met behulp van water in zijn geheel inslikken. Gedurende de eerste week neem je gedurende 3 dagen één keer per dag één 0,5 mg tablet, gevolgd met vier dagen twee keer per dag één 0,5 mg tablet. Voor de verdere 11 weken behandeling neem je twee keer per dag één 1 mg tablet,

Indien je succesvol gestopt bent met roken mogen dokters de behandeling voor een tweede periode van 12 weken aan je voorschrijven.

Indien je het medicijn niet goed verdraagt of als je problemen hebt met je nieren is het aangewezen de dosis te verlagen.

Champix bestellen zonder recept – is dat echt mogelijk?

Champix bestellen zonder recept kan niet. Je kon eerder ook op online marktplaatsen prescripties krijgen.

Er zijn malafide apotheken die dit geneesmiddel zonder recept aanbieden, maar deze praktijk is illegaal en potentieel zeer gevaarlijk.

Champix terugbetaald krijgen

Je dokter moet een aanvraagformulier met je opstellen en indienen. Na goedkeuring door de overheid ontvang je een vergoeding wanneer je Champix koopt.

Champix kopen op online marktplaats – hoeveel kost het?

Je kan Champix nu wel kopen op een online marktplaats in het buitenland: de kostprijs van Champix 0,5 mg bedraagt rond de 50 Euro en de prijs van Champix 1 mg bedraagt rond de 85 Euro.

De kosten voor een volledige Champix kuur (0,5 + 0,1 mg) zou zo in totaal op 135 Euro komen. Pfizer heeft echter een Champix starterspakket voor de prijs van 105 Euro op de markt dat beide sterktes van tabletten bevat.

Succesvolle stoppers die voor een totale behandeling gaan van 24 weken betalen 108+170 = 278 Euro in totaal. Dat is vergelijkbaar met zo’n 40 pakjes sigaretten. Een doorsnee verstokte roker haalt de kosten er dus al weer uit op pakweg anderhalve maand tijd.

Als je later in België zou kopen: Verrekend met de subsidie van je mutualiteit kan de apotheek prijs nog een stuk lager komen te liggen.  

Belgen kunnen natuurlijk, als ze Champix zouden zoeken en vinden in het buitenland, geen beroep doen op terugbetaling door de Belgische overheid voor de aankoop van essentiële medicijnen en moeten dan dus de volle pot betalen.

In 2021 heeft Pfizer het medicijn van de markt gehaald. Momenteel is Champix dus niet verkrijgbaar online in België. Dat is het gevolg van een nieuw wetenschappelijk rapport dat stelt dat een bestanddeel in Champix kankerverwekkend zou zijn. Maar mits aanpassingen zal Champix terug gewoon online verkrijgbaar zijn.

Gelukkig is er een alternatief: Zyban

Champix en Zyban zijn samen de enige medicamenten die de verslavings gevoelens bij roken rechtstreeks verminderen. Hun succes ratio ligt in beide gevallen hoger dan bij indirect ondersteunende middelen die beschikbaar zijn op de markt, zoals: pleisters, kauwgom enz.

Ook al zijn deze 2 medicijnen heel verschillend van samenstelling, ze bereiken hetzelfde effect: ze nemen het onderliggende verlangen om te roken weg en helpen rokers op die manier af van hun verslaving.

Omdat Champix in België uit de handel is genomen raden wij u dus aan om Zyban op te zoeken als alternatief. Alleen een arts kan echter beslissen of Zyban voor u een geschikte keuze zou zijn.